NavMenu

Pored maslina na jugu Republike Srpske sve popularnija i sadnja smokve

Izvor: Glas Srpske Petak, 28.04.2023. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: DUSAN ZIDAR/shutterstock.com)Ilustracija
Osim masline koja caruje Hercegovinom prava je pomama za sadnjom smokve jer toj mediteranskoj kulturi pogoduje klima na krajnjem jugu Srpske, a njeni plodovi i prerađevine lako nađu put do kupaca.

Više od pet hiljada stabala masline zasađeno je od 2010. godine u Trebinju, a sve je više i malih maslinara koji u svom vinogradu podno Leotara odvoje jedno parče zemlje za 50 do 100 stabala ove mediteranske kulture.

Najpoznatiji trebinjski vinogradar, ali i maslinar Radovan Vukoje kaže za Glas Srpske da imaju najveći maslinjak u komadu u Hercegovini u Zasad polju posađen prije 13 godina. Prema njegovim riječima, važan je svaki maslinar jer se pokazalo da ova kultura odlično uspijeva u Trebinju.

- Masline ne moraju da se uzgajaju na velikoj površini jer sve je više onih koji ih sade za sopstvene potrebe. Dobro bi došla jedna uljara u istočnoj Hercegovini koja bi prerađivala masline od malih proizvođača - rekao je Vukoje.

Ističe da je zadovoljan početkom godine te da će neke sorte ranije procvjetati. Ove godine, očekuje i dobar rod, a vremenske prilike im idu naruku.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Simon)Ilustracija
- Sada nam odgovaraju padavine, kasnije je poželjno što više sunca jer imamo sistem za navodnjavanje tako da nije problem, a maslinama pogoduje suša. Lani smo imali rod od 12 tona, sada očekujemo i veći jer su masline starije, pa je i prinos veći - rekao je Vukoje.

Prema njegovim riječima, sve proizvode od maslina lako je plasirati na tržištu.

- Sve što radimo s maslinovim uljem prodamo stranim turistima većinom u našoj zemlji, ali i u ugostiteljskim objektima - rekao je Vukoje.

Osim masline, na jugu Srpske sve je popularnija i proizvodnja smokve.

- Mi razvijamo i zasade smokve, a od te kulture pravimo i liker, džemove ali tu su i sušene smokve. Ipak, izdvojili bi liker od smokve koji spremamo u destileriji - rekao je Vukoje.

Jeromonah i sabrat manastira Tvrdoš Porfirije rekao je za Glas Srpske da osim oko pčela i vinove loze dosta imaju i zasada maslina.

- Sada imamo oko 1.500 stabala, a najbolje su se pokazale italijanske sorte. Maslinovo ulje će ići na tržište za nekoliko godina. Sada se koristi za potrebe manastira, ali i na takmičenjima u Hrvatskoj i BiH, a krajem godine naše maslinovo ulje biće i na prestižnom sajmu u Njujorku. Sve više ljudi u ovom kraju odlučuje se za sadnju masline, ali i smokve - rekao je Porfirije.

Brend

Radovan Vukoje ističe da se puno radi na brendiranju maslinovog ulja u Hercegovini.

- Imamo idealne uslove za proizvodnju masline, a njihovo ulje je naša velika šansa. Kada je riječ o vinu, napravili smo brend, nalazimo se na tri kontinenta u Aziji, Evropi i Americi, a tako želimo da nastupimo i s maslinama, odnosno maslinovim uljem - istakao je Vukoje.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.