NavMenu

Sastanak bh. i turskih privrednika: Značajne naznake o ulaganjima u BiH

Izvor: Fena Četvrtak, 07.04.2011. 10:46
Komentari
Podeli

Vanjskotrgovinska komora BiH bila je jučer domaćin sastanka predstavnika Unije privrednih komora i berzi Turske i predstavnika eminentnih turskih kompanija iz oblasti građevinarstva sa predstavnicima bh. kompanija koje su privremeno obustavile poslovanje na tržištu Libije.

Kako je po završetku sastanka izjavio predsjednik VTK BiH Veselin Poljašević, cilj sastanka je bio da privrednici iz dviju zemalja neposredno razgovoraju, da se informiraju i prepoznaju mogućnosti zajedničkog nastupa i na domaćim i na trećim tržištima.

"Ovo je posebno važno u kontekstu događaja na sjeveru Afrike, ali i pada građevinske djelatnosti u BiH i regionu", kazao je on.

Međutim, ističe Poljašević, sada je azijsko-pacifička zona "mjesto gdje se stvari dešavaju", odnosno gdje su investicione aktivnosti na visokom nivou.

"S druge strane, imamo i dobru volju u turskoj komori i kod turskih privrednika da u nekom obliku i naši kapaciteti imaju alternativu", kazao je on, ukazujući pritom na složenost prelaska iz jedne privredne zone u drugu, pri čemu bh. kompanijama treba više informacija.

Među gostima iz Turske bio je i Faruk Čengić, predsjednik kompanije Kreatif Mimarlik, koja se bavi građevinom i arhitekturom.

Čengić, čiji su roditelji porijeklom iz BiH, dok je on rođen u Istanbulu, ukazao je na veliki napredak Turske u sektoru građevine u posljednjih desetak godina. Sada je, nakon Kine, Turska među najjačim zemljama na svijetu u ovoj oblasti.

"Sve što možete zamisliti u infrastrukturi, izgradnji luka, energetskom sektoru, oni su spremni da urade", kaže Čengić.

On naglašava da postoji prostor za poslovanje i u BiH. Koridor Vc, na primjer, može biti odmah jedna velika investicija, a u Turskoj je veliki broj firmi koje mogu raditi na takvom poslu.

Sinan Civriz iz konsalting kompanije Civriz Low Firm Partner istaknuo je, međutim, da je politička nestabilnost još uvijek velika prepreka za strane investitore.

"Vjerujem da će velike investicije doći u BiH, ali ako prije toga imamo političku stabilizaciju", rekao je on.

Ova kompanija, koja bi u BiH sarađivala sa investitorima iz Saudijske Arabije, zainteresirana je i za ulaganja u poljoprivredu na dugoročnoj osnovi.

"Imamo planove za velika ulaganja u ovoj zemlji, ali, naravno, prije toga potrebna je politička stabilizacija", naglasio je Civriz.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.