NavMenu

Najavljeno otvaranje Microsoftovog ureda u Sarajevu

Izvor: Fena Utorak, 28.02.2006. 17:13
Komentari
Podeli

U Sarajevu je 28. februara 2006. godine predsjednik Microsofta za jugoistočnu Evropu Goran Radman najavio otvaranje ureda Microsofta u BiH, što će biti 57. ured te kompanije u svijetu. Za direktora Microsofta BiH imenovana je Lejla Zukić-Krivdić. Primarna djelatnost Microsoftovog ureda bit će usmjerena ka uspostavi i organizaciji prodajne mreže, a obuhvatit će marketing, konzultantske usluge, organizaciju stručne i tehničke podrške, te lokalizaciju Microsoftovih proizvoda. Otvaranjem lokalnog ureda, Microsoft je potvrdio svoje opredjeljenje kao odgovornog partnera koji zajedno s vladama i institucijama javnog i poslovnog sektora BiH pomaže u razvoju lokalne ekonomije, što će BiH omogućiti da upotrebom savremenih tehnologija ostvari konkurentsku prednost vlastitog gospodarstva, a time osigura i bolju poziciju na globalnom tržištu.

Ured Microsofta BiH radit će i na produbljivanju odnosa sa strateškim partnerima, razvoju domaće IT industrije s posebnim naglaskom na promicanje vrijednosti primjene savremene informatičke tehnologije, promoviranju kompjuterske pismenosti, pomoći u zaštiti intelektualnog vlasništva i smanjenju piratstva koje se u BiH procjenjuje na oko 70%, dok je evropski prosjek oko 30%. Najavljen je i nastavak započete saradnje između Microsofta i BiH, te produblje strateškog partnerstva potvrđenog pismom namjere, koje su početkom februara 2006. godine s Billom Gatesom potpisali predstavnici vlada u BiH.

Krajem 2005. godine Microsoft je u BiH započeo promociju legalizacijske kampanje koja traje do 15. marta 2006. do kada će Microsoft po najpovoljnijim uvjetima i pristupačnim cijenama nuditi svim poslovnim subjektima mogućnost nabavke legalnog Microsoft softvera. Microsoft će u cilju stvaranja uvjeta za svoje poslovanje u BiH u naredne tri godine uložiti četiri miliona USD. Također je istaknuto kako će Microsoftov dolazak povećati broj stručnjaka koji putem programa obuke postaju certificirani Microsoft stručnjaci, za kojima vlada velika potražnja na tržištu rada, uz navode da npr. u susjednim zemljama nijedan certificirani Microsoft stručnjak nije nezaposlen.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.