NavMenu

Novi projekt DIHK za komore jugoistočne Evrope: Primjena CEFTA u cilju internacionalizacije privrede

Izvor: eKapija Utorak, 05.04.2011. 11:41
Komentari
Podeli

Partnerski Projekat zemalja članica Asocijacije Balkanskih Komora (ABC) i Savezne Komore Njemačke (DIHK) koji je trajao deset godina završen je 31. januara 2010. godine. Po ocjeni Vlade Savezne Republike Njemačke, bio je to najuspješniji Projekat koji je finaciralo Ministarstvo za ekonomsku suradnju i razvoj Njemačke, saopćila je VTKBiH.

Podstaknut tim pozitivnim iskustvom, DIHK je pozvao komore jugoistočne Evrope da su uključe u novi projekat koji bi nosio naziv "Primjena CEFTA u cilju internacionalizacije privrede jugoistočne Evrope". Projekat je dobio podršku Vlade Njemačke i trenutno se radi na njegovoj implementaciji. U projektu učestvuju komore sljedećih zemalja: Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Makedonija, Moldavija, Crna Gora i Srbija.

Cilj projekta je jačanje intraregionalne ekonomske saradnje, unapređenje trgovine između zemalja učesnica sa regijom i zemaljama EU, poboljšanje atraktivnosti SEE regiona u cilju privlačenja FDI, te razvijanje kompetitivnosti malog i srednjeg poduzetništva

U martu 2011.godine u sklopu CEFTA-DIHK Projekta organizovane su trodnevne radne grupe predstavnika privrednih komora svih zemalja potpisnica CEFTA-e. Na jednom od sastanaka, predstavnici CEFTA Sekretarijata su prezentovali svoj rad i aktivnosti u dosadašnjem procesu implementacije Sporazuma.

Također, organizovane su i posjete predstavništvima HGK, PKS, SBRA (Slovenian Business and Research Association), DIHK, TOBB (Unija privrednih komora Republike Turske), i održana je prezentacija EUROCHAMBERS-a o tekućim aktivnostima i budućim planovima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.