NavMenu

Od reciklirane otpadne vode do proizvodnje piva

Izvor: TU magazin Četvrtak, 13.04.2023. 10:34
Komentari
Podeli

(Foto: g-stockstudio/shutterstock.com)
Fabrika vode u Lisabonu je pokazala da reciklirana voda ne služi samo za navodnjavanje ili za industrijske pogone. Otpadna voda unutar fabrike dobija novi život i postaje jedan od najomiljenijih svetskih proizvoda koji se konzumira širom svijeta.

Fabrika vode u Lisabonu je jedan od najvećih pogona za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji. Čelnici fabrike su odlučili da odu korak dalje i da prošire proces reciklaže, od reciklirane otpadne vode do proizvodnje piva.

Akva do Težo Atlantiko prerađuje otpadnu vodu iz 23 opštine u oblastima Amadora, Lisabon i Oejraš. Na taj način, voda koju "upotrebi" oko 750.000 stanovnika dobija priliku da se opet nađe u službi građana.

Cijeli proces podrazumijeva čišćenje od krupnijih delova otpada, prečišćavanje od masnoća ili toksina, kao i kompletno filtriranje kako bi bila potpuno čista i sanitarno ispravna voda. Interesantno je navesti da se u reciklaži izdvaja i mulj koji se koristi za biomasu, a fabrika proizvodi i struju za svoje potrebe.

Deo takve vode se koristi za dalju proizvodnju, a dio se vraća u rijeku Težo. Od čiste i reciklirane vode u fabrici u Lisabonu pravi se zanatsko pivo Vira, kako bi skrenuli pažnju na okolinu i na očuvanje svih resursa. Pivo Vira nije u slobodnoj prodaji, i može se probati jedino u krugu fabrike.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.