NavMenu

RS jača podršku za privredu - U pripremi uredbe s ciljem podsticanja tehnološkog razvoja i povećanja broja zaposlenih

Izvor: eKapija Nedjelja, 09.04.2023. 19:08
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
​Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da je ministarstvo kojem je na čelu u proteklih 100 dana uradilo i radi na tri uredbe s ciljem podsticanja razvoja privrede, tehnološkog razvoja i povećanja broja zaposlenih.

Mitrović je rekao da će uredbama biti obuhvaćeno što više privrednika na ravnopravan način.

On je u intervjuu Srni rekao da je riječ uredbama za podsticaj malih i srednjih preduzeća, za podsticaje za direktna ulaganja, te za podsticaje za direktna ulaganja od posebnog značaja koja se odnosi na sektor ekonomskih odnosa i saradnje.

- Moramo pomoći privrednicima, pogotovo u teškim vremenima, da unaprijede i tehnologiju, te da se poveća broj zaposlenih. Trenutno je broj zaposlenih u Srpskoj oko 290.000, što je rekordan broj, a ono što je tome doprinijelo su i podsticaji za povećanje plata - rekao je Mitrović.

To znači, naglasio je on, da svi privredni subjekti imaju mogućnost da dobiju podsticaj ako u prethodnom periodu, u dva obračunska perioda, od januara do juna i od jula do decembra, konkurišu za dobijanje podsticaja za povećanje plata.

- To je praktično refundacija doprinosa, praktično 70 odsto. Imali smo 899 subjekata koji su podnijeli zahtjeve od jula do decembra 2022. godine. To je u fazi obrade, a obrađeno je do sada 360 zahtjeva - rekao je Mitrović.

To je, naglasio je on, jedna od mjera koja je doprinijela povećanju broja zaposlenih i smanjenje sive zone, odnosno isplate plata radnicima "na crno".

Mitrović je rekao da je akcenat stavljen na, prije svega povećanje tehnološkog nivoa proizvodnje kod privrednog subjekta s ciljem povećanja konkurentnosti i produktivnosti na svjetskom tržištu.

- Konkurencija je velika i jaka, a tehnološki nivo naše privrede je dosta nizak. Upravo zbog toga postoje podsticaji za direktna ulaganja koja privrednim subjektima treba da pomognu u realizaciji unapređenja tehnološkog procesa, a ujedno i novom zapošljavanju - rekao je Mitrović.

Smanjena starost tehnologija sa 12 na 8 godina

Govoreći o uredbi za direktna ulaganja, on je naveo da je smanjena starost tehnologija, odnosno opreme i mašina sa 12 na osam godina jer, kako je istakao, stare mašine ne mogu ostvariti viši tehnološki nivo.

On je naglasio da je cilj ove uredbe da sa istim procentom budu vrednovani svi subjekti kako bi bili ravnopravni.

- Imali smo slučajeve da su neki privrednici ulagali do 2 mil KM i dobijali su sedam odsto iznosa ulaganja, dok su mala preduzeća sa ulaganjima do 200.000 KM dobijali i do 30 odsto, što je nepravedno - pojasnio je on.

On je podsjetio da je za ove namjene u ovoj godini predviđeno 14,6 mil KM, ali je naglasio da taj iznos nije dovoljan, te će se pokušati, ukoliko bude potrebno, obezbijediti dodatna sredstva.

Novom uredbom za podsticaj malih i srednjih preduzeća, rekao je on, biće otklonjeni određeni nedostaci kako bi na ravnopravan način pomogli sve privredne subjekte, odnosno mala i srednja preduzeća, pa čak i stare zanate koji izumiru.

- Pomjerili smo određene granice, pa podsticaji kod starih zanata mogu da idu i do 100 odsto iznosa ulaganja. Kod malih i srednjih preduzeća ta granica je pomjerena sa dosadašnjih od 20 do 80 odsto na 50 do 80 odsto vrijednosti ulaganja - naveo je on.

Mitrović je naglasio da su u proteklih 100 dana donesena tri zakona - Zakon o izmjenama i dopunama zakona o privrednim društvima, koji na na novi način definiše osnivanje i poslovanje privrednih društava i uređivanje tržišta hartija od vrijednosti, Zakon o metrologiji, te Zakon o standardizaciji, koji je adakvatan odgovor na zahtjeve i tržišta i ljudi na ovim prostorima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.