Izvor: eKapija | Četvrtak, 31.03.2011.| 09:22
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Okončan prvi krug pregovora o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i EFTA-e

(Foto: b)

U Sarajevu je 28., 29. i 30. marta održan prvi krug pregovora o zaključivanju Sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i Evropskog udruženja slobodne trgovine (EFTA), koje čine Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island.

Bh. stranom je predsjedavao Midhat Salić, pomoćnik ministra za međunarodne trgovinske odnose u Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a EFTA stranom pregovore je vodio Hanspeter Tschäni, predstavnik Državnog sekretarijata za ekonomske odnose Švicarske, uz prisustvo predstavnika svih zemalja članica EFTA-e, kao i EFTA Sekretarijata, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Sporazum o slobodnoj trgovini, uključujući njegove anekse i protokole, obuhvata oblasti trgovinu robom, uključujući industrijske proizvode, ribu i ostale morske proizvode te prerađene poljoprivredne proizvode, zaštitu prava intelektualnog vlasništva, investicije, usluge i javne nabavke, pitanja trgovine i održivog razvoja,uključujući i primjenu međunarodnih standarda u oblasti zaštite okoliša i zaštite na radu, te pitanja implementacije sporazuma i rješavanje sporova po stupanju na snagu istog.

Budući da države EFTA-e nemaju zajedničku poljoprivrednu politiku, trgovina osnovnih poljoprivrednih proizvoda bit će pokrivena bilateralnim sporazumima između pojedinih zemalja EFTA-e i Bosne i Hercegovine, a koji će biti predmet pregovora tek u narednoj fazi.

U prvom krugu pregovora razmatran je Prijedlog nacrta teksta sporazuma, dostavljenog od EFTA Sektretarijata, o kojem su strane međusobno razmijenile pozicije i komentare.

Sa bh. strane dati su brojni prijedlozi za izmjene i dopune ponuđenog teksta u različitim oblastima radi njegovog prilagođavanja interesima Bosne i Hercegovine.

Oblasti na koje je bh. strana imala primjedbe su: primjena antidampinških mjera, primjena općih zaštitnih mjera, primjena bilateralnih zaštitnih mjera, subvencije i kompenzatorne mjere, uključivanje klauzule o nestašici u sporazum, kao i redefiniranje nekih dijelova koji se odnose na implementaciju i rješavanje sporova.

Obje strane su izrazile zadovoljstvo tokom i rezultatima prvog kruga pregovora. Dogovoreno je da sljedeći krug bude održan ponovo u Sarajevu, u drugoj polovini maja, kada će se ponovo razmatrati dijelovi sporazuma gdje je bh. strana izrazila određenu rezervu te predložila izmjene i dopune teksta sporazuma, a za koje je EFTA strana iskazala potrebu za dodatnim internim konsultacijama.

Obje strane su izrazile saglasnost da se u toku naredne runde pregovora održe ekspertni sastanci za pojedine oblasti kao što su: poljoprivreda, trgovinske olakšice i zaštita intelektualnog vlasništva.

Također, na narednom krugu pregovora predviđen je i početak pregovora o carinskim koncesijama, koje su sastavni dio sporazuma o slobodnoj trgovini između Bosne i Hercegovine i EFTA-e.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE