NavMenu

Na prugama vagoni stari 40 godina: Talgo vozovi još na ispitivanju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 28.03.2011. 16:02
Komentari
Podeli

Talgo vozovi kupljeni za putnički saobraćaj u Federaciji BiH još uvijek se nalaze u fazi testiranja, te zbog potrebnih međunarodnih dozvola još nisu pušteni u saobraćaj, potvrdio za eKapiju Samir Kadrić, portparol JP Željeznice FBiH.

U ovom preduzeću priznaju da nisu zadovoljni sa uslugama koje pružaju putnicima, posebno ako se uzme u obzir činjenica da nakon rata Željeznice FBiH imaju samo 35 putničkih vagona čija je starost veća od 40 godina.

"Slika i prilika lokalnih vozova je vrlo loša. Mi to moramo promijeniti, jer naša obaveza, kao javnog servisa građana i bh. privrede, jeste da pružimo što bolje usluge. Već smo u našim radionicama pristupili revitalizaciji postojećih EMV, a očekujemo da će prvi od njih već u aprilu voziti po našim prugama i kvalitetnije ćemo prevoziti naše putnike u lokalnom saobraćaju", kazao je Kadrić.

Novi vozovi, Talgo i EMV, značajno će poboljšati međunarodni saobraćaj i putnicima ponuditi putovanje po evropskim standardima. Kadrić je napomenuo da Željeznice FBiH toku ove godine očekuju isporuku svih devet garnitura Talgo vozova, od kojih dvije se već nalaze u fazi ispitivanja i dobijanja svih potrebnih dozvola za saobraćaj, uz napomenu da uvođenje novih vozova nije limitirano ovim remontom. Vrijednost ugovora o nabavci vozova iznosi 67 miliona eura.

Vozne garniture koje su kupile Željeznice FBiH su posljednja sedma generacija Talgo voza za brzine do 220 km/h. Radi se o savremenim vozovima koji omogućavaju visok komfor. Posjeduju udobna sjedišta koja podsjećaju na ona ugrađena u avionima za interkontinentalne letove, a putnici će u vozu imati priliku gledati TV, te koristiti internet. Voz ima i posebna odjeljenja za invalide, a noćni vozovi i tuš-kabinu u spavaćim kolima.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.