NavMenu

Nastavak Vječnika: "Elhidrova knjiga" Nedžada Ibrišimovića fascinira i obogaćuje

Izvor: eKapija Subota, 26.03.2011. 11:55
Komentari
Podeli

U Bošnjačkom institutu protekle sedmice promovirana je El-Hidrova knjiga, nastavak nagrađivanog romana "Vječnik" jednog od najznačajnijih suvremenih bosanskohercegovačkih književnika Nedžada Ibrišimovića.

El-Hidrova knjiga je izazvala veliko zanimanje mnogobrojne sarajevske publike koja je sa oduševljenjem pratila izlaganje promotora dr. Danka Plevnika, dr. Damira Ovčine, dr. Sanjina Kodrića i autora Nedžada Ibrišimovića.

Roman nastavlja priču o čovjeku koji živi skoro pet hiljada godina i putujući dolazi i do Sarajeva u kojem 1933. godine započinje svoju pripovijest. Kako već sam naslov otkriva, knjigu je napisao El-Hidr, evlija, Zeleni, čovjek koji se neimenovan pominje u suri Pećina (Al-Kahf) i koji dugovjekog smrtnika vodi u prostor vječnosti sve do Skrivenog imama...

"Njen kraj, slično kao i kraj Vječnika, ostavlja prostor za novi dio. Ispisan snažnom maštom, originalan u postupku i ideji, roman fascinira i obogaćuje", smatra dr. Damir Ovčina.

Dr. Danko Plevnik istakao je da knjiga pokušava dati odgovore na dva važna pitanja i to `može li naš život imati smisla?` i `kako taj život učiniti vječnim?`, na kraju dodajući da je Ibrišimović pisac koji slovima želi biti vječan. O romanu i velikom bosanskohercegovačkom piscu recenzent dr. Damir Ovčina između ostalog je naglasio: "On mijenja čovjekov način pogleda na svijet, a danas je malo takvih pisaca. Ova knjiga je djelo koje čini da počnemo primjećivati stvari koje ranije nismo vidjeli".

Recezent knjige, dr. Sanjin Kodrić o novom romanu Nedžada Ibrišimovića, za koji smatra da pokušava otkriti tajnu Vječnikove vječnosti, piše:

El-Hidrova knjiga N. Ibrišimovića i jeste, bez i najmanje sumnje, upravo istinska čast za čitaoca, baš kao i osobito darivanje, ali i nešto nepojmljivo na uobičajeni način, zahvaljujući čemu ona i funkcionira kao naročito čudo, u kojem je i ovaj put Ibrišimovićeva karakteristična a često šokantna sklonost ka izrazitoj inovativnosti i krajnjoj neobičenosti književnog svijeta dobila svoje puno opravdanje i svoj potpuni smisao, kao da su se – slično grandioznom Vječniku prije njega – i u ovaj, obimom mali roman slila neka od najvažnijih iskustava autorova cjelokupnog književnog djela. Zato, ako se nekad možda i javi, ni najmanje neće biti neočekivana neka nova, buduća priča o Vječniku, koju jednako kao i prethodni, može omogućiti i najnoviji Ibrišimovićev roman, utoliko prije što – ma koliko možda ne bilo tako lahko ući u El-Hidrovu knjigu – još je teže iz nje izaći, baš onako kako to biva i u životu.

Nedžad Ibrišimović autor je brojnih pripovijesti, drama i romana (Ugursuz, Karabeg, Braća i veziri, Knjiga Adema Kahrimana napisana Nedžadom Ibrišimovićem Bosancem, Woland u Sarajevu...), dobitnik mnogih nagrada i priznanja, među kojima su najznačajnije Nagrada Bošnjačke zajednice kulture Preporod (2005.), Nagrada izdavača Bosne i Hercegovine (2005.) i Nagrada Hasan Kaimija (2005.).

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.