NavMenu

Damir Hadžić: Projekti vodosnadbjevanja naselja u općini Novi Grad među prioritetnim

Izvor: eKapija Petak, 25.03.2011. 10:31
Komentari
Podeli

Jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata sarajevske Općine Novi Grad koji je neophodan i za Kanton je vodosnabdijevanje naselja u obuhvatu RP "Bojnik-Dobroševići", potvrdio je u razgovoru za ekapija.ba načelnik Općine Novi Grad Damir Hadžić.

"Sporazumom, koji je potpisan između Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okoliša i KJKP `Vodovod i kanalizacija`, dogovorena je njegova realizacija. Ovim sporazumom procijenjena je vrijednost projekta na 8.830.000 KM i precizirano fazno izvođenje radova", kaže Hadžić.

Od planirnih radova urađena je rekonstrukcija pumpne stanice "Stup", dovodni i potisni cjevovod PS "Reljevo", odnosno rezervoar, pumpna stanica "Reljevo", te izgrađen dio distributivne mreže.

"U završnoj fazi je izgradnja rezervoara `Donji Mihaljevići` što je bila obaveza Općine po navedenom sporazumu", ističe Hadžić.

Za dio radova koje finansira Kanton putem navedenog javnog komunalnog preduzeća, u toku su radovi na izgradnji potisnog cjevovoda pumpne stanice Donji Mihaljevići, tj. rezervoara Donji Mihaljevići, a planirana je i izgradnja pumpne stanice Donji Mihaljevići.

"U ovoj godini, a po navedenom sporazumu, Općina i Kanton će sufinansirati po 1.150.000 KM izgradnju preostalog dijela distributivne mreže izgrađenih rezervoara. Izgradnjom ovog sistema stvaraju se preduvjeti za kvalitetnije vodosnabdijevanje sa lokalnih vodovoda (Djevojačke vode i Igrište) preostalog dijela naselja izvan obuhvata RP `Bojnik-Dobroševići`."

Hadžić kaže da je od općinskog budžeta koji ove godine iznosi 26.140.000 KM za kapitalna ulaganja planirano 11.545.000 maraka, od čega je oko dva miliona maraka namijenjeno za rekonstrukciju, održavanje i popravak ulica, trgova, mostova, lokalnih puteva i pješačkih staza.

"Oko 2.460.000 KM planirano je za realizaciju projekata u oblasti vodovodne i kanalizacione mreže, od čega 1.150.000 KM za izgradnju primarnog i distributivnog vodovodnog sistema u obuhvatu RP `Bojnik – Doboševići`, te 600.000 KM za regulaciju Buča potoka. Iznos od 150.000 KM planiran je za izgradnju separatne kanalizacione mreže u naseljima Dobrinja A i B, dok je 120.00 KM namijenjeno rješavanju problema podzemnih voda u objektima u ulicama Ive Andrića 2-8, Trg međunarodnog prijateljstva 1-18 i Ante Babića 1-13. Za hitne intervencije na objektima kolektivnog stanovanja izdvojeno je 800.000 KM, dok je 100.000 KM osigurano za javnu rasvjetu", ističe Hadžić.

Najvažniji kapitalni projekat za ovu godinu je izgradnja dvorane "Srce" u Buča Potoku, za koju su planirana sredstva u iznosu od 1.000.000 KM, te 500.000 KM za sufinansiranje izgradnje školskih objekata na području općine, izgradnje sale OŠ "Behaudin Selmanović" i adaptacije OŠ "Osman Nakaš". Također, izdvojeno je 100.000 KM za sufinansiranje izgradnje azila za napuštene životinje.

E. Kokor

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.