Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.03.2011.| 16:11
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Manje otpada, više reciklaže: Šveđani pokreću milionski ekološki projekat u BiH

(Foto: b)

Bosna i Hercegovina i Švedska uskoro bi trebale potpisati sporazum o realizaciji općinskog programa za upravljanje čvrstim otpadom (SWM) u našoj zemlji, za koji će biti obezbijeđeno 100.000.000 švedskih kruna (10 miliona eura).

Vijeće ministara BiH je na današnjoj sjednici dalo odobrenje za potpisivanje sporazuma između ove dvije zemlje te za potpisnika ovlastilo ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Kako saznajemo u Švedskoj ambasadi u BiH, program će trajati četiri i po godine i provodit će se u dvije faze. Prva faza programa ubuhvatat će 13 općina u Federaciji BiH i Republici Srpskoj koje se nalaze u blizini dva regionalna odlagališta u Zenici i Bijeljini.

Nakon prve faze od dvije godine biti će provedena srednjoročna evaluacija i revizija potencijalnih ciljeva i aktivnosti. Nove općine i regije će biti uključene u drugu fazu programa.

"Formirat će se Savjetodavni odbor programa s predstavnicima nadležnih ministarstava na državnoj i entitetskoj razini, kao i drugih zainteresiranih strana za koordiniranje i nadzor cijelog programa. Na regionalnoj razini biti će uspostavljeni regionalni odbori, kako bi se olakšala koordinacija između projektnih timova na općinskoj razini", navode u Ambasadi.

Potpisan je ugovor sa firmom Grontmij- CarlBro AS koja će voditi nadzor nad implementacijom programa, te provoditi izgradnju institucionalnih kapaciteta.

Od ukupnih finansijskih sredstava koje će Vlada Švedske plasirati putem Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju-SIDA, 75 miliona eura će biti usmjereno na investicije i kampanje podizanja nivoa svijesti javnosti o važnosti rješavanja ovog problema, dok će preostalih 2,5 miliona eura biti utrošeno na konsultantske usluge i izgradnju kapaciteta.

Program SWM u općinama doprinijet će integralnom sistemu za upravljanje čvrstim otpadom u Bosni i Hercegovini, te će, između ostalog, dovesti do smanjenja otpada, povećanja recikliranja, smanjenja broja divljih deponija i ostalih opasnosti za životnu sredinu.

N.V.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.