NavMenu

Omogućeni beskamatni krediti za finansiranje turističkih projekata u FBiH

Izvor: eKapija Subota, 01.04.2023. 09:12
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: dotshock/shutterstock.com)Ilustracija
Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo potpisala je u petak protokol o poslovnoj saradnji i ugovor o formiranju namjenskog depozita s predsjednicom Uprave Razvojne banke Federacije BiH Mersihom Slipičević, kojim su privrednicima omogućeni beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je u Budžetu Federacije BiH za 2023. godinu izdvojilo 1 mil KM za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke FBiH.

Na ovaj način novim korisnicima omogućeno je korištenje kreditnih sredstava za finansiranje projekata iz oblasti turističko-ugostiteljske djelatnosti, uz subvencioniranje kamate od strane Ministarstva u visini 2,50%, za sve vrijeme otplate kredita (uključujući i grace period), kao i jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva u 100 postotnom iznosu.

- Ministarstvo intenzivno radi na projektima koji doprinose razvoju turizma. Izuzetno sam sretna zbog činjenice da smo uspostavili beskamatnu kreditnu liniju s Razvojnom bankom, jer na ovaj način možemo pomoći turističkom sektoru u Federaciji BiH. Na program finansiranja kamata i troškova obrade kredita odlučili smo se jer postoji veliki interes turističkih privrednika za povoljnim novčanim sredstvima i mi smo im omogućili potpuno besplatan novac za investicije. Vjerujemo da će realizacija ove kreditne linije rezultirati zamahom u razvoju i modernizaciji naših turističkih kapaciteta - naglasila je ministrica Đapo.

Sredstva Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora namijenjena su za finansiranje stalnih i tekućih sredstava. Kada je riječ o stalnim sredstvima ona su namijenjana za izgradnju novih i povećanje kvalitete postojećih kapaciteta, zatim izgradnju tematskih sadržaja i smještajnih objekata namijenjenih tržištima posebnih interesa, te pretvaranje soba/apartmana u kućanstvima u male porodične hotele. Također, namijenjena su i za revitalizaciju tradicijskih kuća u selima/zaseocima, izgradnju eko sela sa pratećim sadržajima, autokampova i slično.

- U cilju što adekvatnijeg razvoja malog i srednjeg, ali i velikog turističkog sektora u Federacije BiH uspostavili smo sistem podrške putem povoljnog dugoročnog kredita za naše partnere. Želja nam je osigurati razvoj inoviranih, specijaliziranih i uobičajenih turističkih proizvoda, kao i aktiviranje novih turističkih proizvoda veće dodane vrijednosti - istakla je Slipičević, saopćeno je iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.03.2024.  |  Zdravstvo

Šta znače česti ružni snovi

Riječ je o važnom otkriću budući da su loši snovi do sada najprije dovođeni u vezu sa psihičkim stanjima. Parkinsonova bolest, rani znaci otkrivanja i bolje šanse za liječenje su veliki izazov za naučnike, a zahvaljujući istraživačima sa University of Birmingham sada postoje preliminarni dokazi da bi učestali ili svakodnevni loši snovi mogli biti rani znak oboljenja. Važno otkriće: Parkinsonova bolest i učestale noćne more

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.