NavMenu

Energean će skladištiti CO2 u ispražnjenim naftnim bušotinama kod grčke obale

Izvor: Balkan Green Energy News Petak, 31.03.2023. 12:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: wasi1370/Pixabay)Ilustracija
Projekat naftne kompanije Energean za hvatanje i skladištenje ugljen-dioksida (CCS) u iscrpljenim bušotinama na području Prinos na sjeveru Egejskog mora ušao je u fazu završnih priprema za Balkan Green Energy News piše Mihajlo Vujasin. Procjenjuje da će pustiti postrojenje u rad za tri godine.

Projektom hvatanja i skladištenja ugljenika (carbon capture and storage – CCS) je predviđeno pohranjivanje pod Energeanovim iskorišćenim pomorskim naftnim poljima.

Prinos je u Kavalskom zalivu u Egejskom moru, u blizini ostrva Tasos. Projektom je predviđeno iskorišćavanje bušotina na poljima Prinos i Epsilon. Energean navodi da je od 2009. godine iscrpio tri bušotine.

Zamisao je da se pripreme podzemni geološki rezervoari do kojih će se ugljen-dioksid uhvaćen iz industrijskih emisija transportovati cjevovodom ili brodom i biti trajno skladišten.

Skladištenje ugljenika je predviđeno u eksploatisanim i iscrpljenim nalazištima, na dubinama od 1.900 do 4.200 metara. Prostor je procjenjen na 93,4 kubna kilometra.

Energean je odabrao američku kompaniju Halliburton za izradu studije izvodljivosti. Prezentacija projekta biće održana u aprilu, a najavljeno je da bi sistem mogao da profunkcioniše u roku od tri godine.

Koncesija Prinos može da primi cjelokupne emisije iz grčkog proizvodnog sektora u periodu od 10 godina, počevši od 2025, istakli su u naftnoj kompaniji. Ona je nastala u Grčkoj, a sjedište joj je u Londonu.

CCS projekat će se finansirati iz evropskih fondova

Naftne kompanije se sve više okreću CCS tehnologijama u naporima da postignu ugljeničnu neutralnost. S druge strane, kritičari tvrde da je tehnologija neefikasna i da je izgovor fosilnoj industriji za dalju eksploataciju nafte i gasa.

Ipak, CCS projekat u Prinosu je uvršten u finansiranje iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost Grčke 2.0. Kompanija je takođe podnjela prijavu za sredstva iz Inovacionog fonda Evropske unije.

Energean je prošlog mjeseca potpisao memorandum o razumijevanju s kompanijom Shell Egypt o saradnji u dekarbonizaciji i energetskoj tranziciji Egipta. Saopštio je da će doprinjeti tim naporima koristeći iskustvo iz projekta u Prinosu.

Kako navode u kompaniji, glavni izazov CCS tehnologije je kako da se ugljen-dioksid od velikih tačaka emisije sprovede do odgovarajućih geoloških struktura.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.