Izvor: eKapija | Četvrtak, 24.03.2011.| 11:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kinoteka BiH: Čuvar bh. filmskog blaga

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević ugostio je u Općini 22. marta 2011. godine Devletu Filipović direktoricu "Kinoteke BiH", koja spada u grupu sedam institucija (Zemaljski muzej BiH, Historijski muzej BiH, Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH, Kinoteka BiH, Umjetnička galerija BiH, Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti i Biblioteka za slijepa i slabovidna lica BiH) od značaja za državu čiji status već godinama nije riješen.

Povod susreta bio je razgovor o trenutnoj situaciji u kojoj se nalazi bh. kultura, kao i o budućim projektima koji će obogatiti, ali i sačuvati bosanskohercegovačku kinematografiju od zaborava, saopćeno je iz općine.

"Nažalost, pokazalo se da vlast nema političke volje da riješi pravni status državnih institucija kulture. Predlagali smo da se ovaj problem riješi kroz sistem sufinansiranja tako što bi državne institucije kulture mogle bi biti sufinansirane od strane općina, Grada Sarajeva, federalnih ministarstava kulture i obrazovanja. Mi smo veoma zahvalni Općini Centar koja je u proteklom periodu dodijelila prostorije Kinoteci i finansijski pomogla sa 5.000 KM adaptaciju prostorija Arhiva u kojoj se čuva bosanskohercegovačko filmsko blago", rekla je Filipović.

Predsjedavajući Kovačević je prilikom ovog susreta čestitao direktorici "Kinoteke BiH" na dosadašnjim uspjesima na očuvanju kulture u ovim veoma teškim uslovima i poželio joj puno uspjeha u budućem radu. Pri tom je istakao da Općina Centar i Kinoteka BiH mogu zajedno raditi na proširenju filmske kulture na najmlađe.

"Kinoteka BiH je važna institucija u očuvanju kulturnog života u našoj sredini te kao takva zavređuje pažnju svih nadležnih institucija. Smatram da bi program pod nazivom 'Učenici u Kinoteci` bio dobar za razvijanje percepcije kod učenika osnovnih škola prema filmskom stvaralaštvu", istakao je Kovačević.

Kinoteka BiH osnovana je 1994. godine, a njena djelatnost sastoji se od arhivskog, istraživačkog i prikazivačkog odjela. U filmskom arhivu Kinoteke BiH se štite i čuvaju filmski materijali i građa od historijskog, umjetničkog, kulturnog, historijskog, obrazovno-odgojnog i naučnog značaja. Uposlenici ove ustanove istražuju, prikupljaju, arhivistički obrađuju, štite i čuvaju bosanskohercegovačku nacionalnu zbirku, kao i značajan fond inozemnog filma.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.