NavMenu

Najveće zamke onlajn trgovine - Kako da izbjegnete prevare

Izvor: Politika Petak, 31.03.2023. 10:31
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Georgejmclittle/shutterstock.com)Ilustracija
Mreža evropskih potrošačkih centara je povodom ovogodišnjeg dana potrošača upozorila na prevare prilikom onlajn kupovine. S obzirom na to da se bilježi sve veći broj prevara na internetu, podijelili su i pet savjeta koji svima mogu da pomognu da izbjegnu takvo iskustvo.

Na prvom mjestu je "kupi sada, plati kasnije" opcija koja nije uvijek dobro rješenje. Prilikom ovakve kupovine roba se najprije kupi i dobije na adresu, a zatim se plaća. To zvuči dobro, jer kupac ima mogućnost da proba proizvod prije odluke o kupovini, međutim ovakva opcija ima i nedostatak. Trgovci često prilikom ovakve kupovine često nude ugovor o plaćanju na rate što kupce može motivisati da ga kupe iako je, zbog odloženog plaćanja, značajno skuplji.

Na drugom mjestu su kratkoročne ponude kao marketinški trikovi osmišljeni da manipulišu kupcima. U ovom slučaju bi trebalo ignorisati ponuđene popuste i uporediti cene pre kupovine.

Potrošačke organizacije na treće mjesto stavljaju savjet kako se čuva mobilni novčanik. Tokom pandemije je procvetao sistem beskontaktnog plaćanja i sve je više potrošača koji koriste mobilne novčanike poput aplikacija za pametne telefone koji su povezani sa računima. Iako su oni obično bezbjedni, savjet je da se zaštite dodatnom lozinkom zbog mnogo osjetljivih podataka koje sadrže.

Na četvrtom mjestu je kreditna kartica u slučaju kada sumnjate da ste žrtva internet prevare. U tom slučaju, neophodno je obratiti se banci i zatražiti povraćaj novca, što će banka i uraditi ukoliko dokažete da ste slučaj pokušali riješiti sa trgovcem.

I na kraju je savjet da se instalira aplikacija za praćenje cijena proizvoda koji je kupcu zanimljiv. Poznato je da trgovci uoči velikih popusta podignu cijene, da bi ih tog dana prodavali po uobičajenim iznosima. Zato je važno pratiti te cijene neko vrijeme i tek onda se odlučiti za kupovinu, savjetuju iz potrošačkih centara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.