NavMenu

EOS Matrix: Specijalizirani za naplatu dugovanja

Izvor: eKapija Četvrtak, 24.03.2011. 11:02
Komentari
Podeli

Iako je kompanija EOS Matrix, dio EOS grupacije, jedne od vodećih internacionalnih kompanija koja se bavi naplatom potraživanja, sa radom u BiH počela u februaru ove godine već su krenuli u operativni rad sa klijentima.

Prema riječima Mirjane Vuković, generalne direktorice ove kompanije, intenzivno pregovaraju i sa većim brojem banaka i drugim financijskim institucijama na području cijele Bosne i Hercegovine koje su pokazale interesovanje za njihove usluge.

"Obzirom na navedeno, vjerujemo da će naši planovi pratiti potrebe naših budućih klijenata. Vjerujemo također kako ćemo u ovoj poslovnoj godini realizirati utvrđeni godišnji plan. Svakako će nam dodatno podršku osigurati i suradnja s IFC, članicom Svjetske banke, koja je u EOS-u pronašla strateškog partnera u cilju smanjena NPL-a (Nonperforming Loans), odnosno nenaplaćenih kredita na tržištu centralne i jugoistočne Europe", kaže nam Vuković.

O tome šta mogu ponuditi bh. kompanijama izdvaja prije svega rješenja upravljanja potraživanjima (B2B i B2C) kao i otkup potraživanja. Ta rješenja su, ističe, prilagođena individualnim potrebama firmi u BIH, što podrazumijeva profesionalnost, efikasnost, i u konačnici uspješnost u naplati dugovanja. Smatra da njihova kompanija s profesionalnim pristupom klijentima i dužnicima uz adekvatni "know- how" EOS Grupacije mogu pomoći firmama u BiH.

Značajne štete od nenaplaćenih potraživanja

"Kompanija koja ima nenaplaćena potraživanja brzo se suočava sa vlastitom krizom i rizicima solventnosti. Ekonomske štete koje proizlaze iz nenaplaćenih potraživanja su značajne. Šteta može biti umanjena samo ako se pregovara i održe obećanja plaćanja. EOS kao kompanija za naplatu brine da se ta obećanja održe", ističe naša sugovornica.

Što se tiče iskustva sa tržišta iz regije napominje da ona pokazuju da su financijski sektori zainteresirani za prodaju rizičnih nenaplativih potraživanja. Oni na taj način oslobađaju svoje rezervacije, te u isto vrijeme povećavaju likvidnost i oslobađaju sredstva za buduće plasmane.

Vuković naglašava i da iskustva EOS kompanija u regiji pokazuju da kompanije imaju probleme s potraživanjima u većem obimu nego što mogu same da naplate. Tada odlučuju prepustiti upravljanje potraživanjima kompanijima koje su specijalizirane za naplatu dugovanja. Usluge naplate od EOS-a do sada su najviše tražile banke, izdavači kreditnih kartica, leasing društva, telekomunikacije, mala i srednja preduzeća ..."Uspjeh naplate, naravno, ovisi o vrsti plasmana zaduženja, starosti dugovanja i ostalim faktorima", kaže ona.

Izmještanje poslovnih procesa

Jedna od usluga koje nude je i izmještanja poslovnih procesa. Naime, ustupanjem vođenja naplate, povećavaju uspješnost naplate njihovih klijenata. Tako se oni mogu posvetiti svojim osnovnim poslovima, dok profesionalno upravljanje potraživanjima prepuštaju našoj kompaniji, kaže Vuković.

Naglašava da uz to, EOS svojim postojećim klijentima, također pruža konzultantske usluge, gdje im sukladno svojem znanju i iskustvu sugeriraju kako da dizajniraju i reorganiziraju već postojeće procese u naplati koje provode unutar svoje organizacije. Naplatu potraživanja nude preko svojih partnera koji usluge vrše u više od 22 europske zemlje, SAD i Hong Kongu.

D.K.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Saobraćaj

Uskoro zajednički TAG uređaj - Potpisan memorandum o integraciji elektronske naplate cestarine između BiH i Srbije

U Beogradu je danas potpisan Memorandum o poslovnoj saradnji u cilju integracije sistema za elektronsku naplatu cestarine između Bosne i Hercegovine i Srbije. Ugovor su potpisali direktori javnih preduzeća JP Autoceste FBiH, Putevi Srbije i Autoputevi RS, Denis Lasić, Zoran Drobnjak i Nedeljko Ćorić. Svečanom popisivanju Memoranduma prisustvovao je i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Srbije Goran Vesić.

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.