Izvor: eKapija | Srijeda, 23.03.2011.| 15:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Švicarski Caritas odustao od projekta sufinansiranja toplotne izolacije

(Foto: b)

Švicarski Caritas odustao je od projekta sufinansiranja toplotne izolacije individualnih stambenih objekata u Sarajevskom, Tuzlanskom i Zeničkom kantonu te se konkurs izbora 100 kuća za ugradnju toplotne izolacije poništava, javio je Centar za ekologiju i energiju iz Tuzle.

Ovo je trebao biti početak velikog projekta koji bi obezbijedio sufinansiranje toplotne izolaciju 600 kuća u BiH, a koji bi se finansirao na osnovu dokazanog (certificiranog) smanjenja emisije CO2. Osnovna svrha ovog poduhvata bilo je prikupljanje podataka koliko tačno iznosi ušteda energije i novca nakon ugradnje toplotne izolacije.

"Partner koji je trebao vršiti certifikaciju smanjenja emisije CO2 poslao je svoje mišljenje, gdje smatra da je ovakav pojekat trenutno veoma zahtjevan za certifikaciju, jer bismo u projektu imali 600 različitih malih štediša, te je teško tačno dokazati i pratiti smanjenja emisije CO2", navode u Centru.

U organizaciji dodaju da samo iznalaženje modela certifikacije bi moglo trajati i preko godinu dana, a pitanje je da li bi ono bilo prihvatljivo i izvodljivo za njih.

"Ovakav odgovor je naveo švicarski Caritas da donese odluku o prekidu projekta, zbog mnogo nejasnoća vezanih za proces certifikacije", kažu u Centru za ekologiju i energiju.

Švicarski Caritas i Centar za ekologiju i energiju nastavit će raditi na iznalaženju mogućnosti da kroz drugu vrstu projekata daju svoj dopinos u ublažavanju klimatskih promjena i poboljšanju ekološke situacije u Bosni i Hercegovini.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.