NavMenu

Veliki preduzećima i izvoznicima u FBiH 5,2 mil KM za regresiranje kamata

Izvor: eKapija Petak, 31.03.2023. 09:01
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: vallter/shutterstock.com)Ilustracija
Na prijedlog Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije usvojen je program utroška "Subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima - regresiranje kamata" u iznosu od 5,2 mil KM. Sredstva su namijenjena za regresiranje kamata velikim preduzećima i izvoznicima po kreditima iz Garantnog fonda Federacije BiH.

Ovaj program je rezultat nastojanja Vlade za nastavak iznalaženja mjera pomoći privredi Federacije, usljed poteškoća u poslovanju privrednih društava, saopšteno je iz Federalne vlade.

Pravo na dodjelu grant sredstava po ovom programu ostvaruju privredna društva koja su kreditno zadužena po postojećim programima za velika preduzeća i izvoznike, ili će biti zadužena u 2023. po Kreditno garantnom programu za velika preduzeća i Kreditno garantnom programu za izvoznike. Korisnici sredstava garancijskog fonda po automatizmu će dobiti mogućnost korištenja sredstva za regresiranje kamata, a stiču pravo na regresiranje kamata za I, II, III i IV kvartal 2023. godine, ukoliko su uredno izmirili dosadašnje obaveze po kreditu.

Osnovni cilj Programa je omogućiti korisnicima da dobiju grant sredstva na ime subvencionisanja dijela troškova kamate. Subvencionisat će se dio kamata na ove kredite, na tromjesečnom nivou i u visini do 2,5%. Subvencije će se odobravati korisnicima kreditnih sredstava do kraja fiskalne godine, odnosno do 31.12.2023. godine.

Postupak subvencionisanja kamate će se provoditi refundiranjem dijela kamate na kredite odobrene za ove kreditne programe, namijenjene za održavanje tekuće likvidnosti i postojećeg stepena zaposlenosti, nabavku obrtnih sredstava, dovršenja već započetih investicija, kao i pokretanje novih poslovnih aktivnosti, te rast i razvoj postojećih. Također, odnose se i na povećanje konkurentnosti, razvoj i uvođenje inovacija, novog zapošljavanja, kao i kupovinu zemljišta, poslovnih prostora i poslovnih udjela, te refinansiranje postojećih kreditnih i obaveza po osnovu finansijskog lizinga.

Programom utroška sredstva su definisani zakonodavni okvir, cilj, namjena sredstava, korisnici, raspoloživa sredstva, trajanje programa, visina subvencionirane kamatne stope, uslove koje treba ispuniti korisnik, kao i postupak odobravanja sredstava.

Za realizaciju juče donesene odluke zaduženi su Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, Federalno ministarstvo finansija i Razvojna banka FBiH, svako u okviru svoje nadležnosti.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.