NavMenu

Prijava projekata: Općina Tuzla i ove godine podstiče poduzetništvo

Izvor: eKapija Srijeda, 23.03.2011. 13:22
Komentari
Podeli

Općina Tuzla ove godine planira izdvojiti 100.000 KM kao podsticaj za projekte iz oblasti poduzetništva, što je za 40 hiljada manje nego prošle godine.

Nadležna služba za razvoj, poduzetništvo i društvene djelatnosti pozvala je sve zainteresirane da do 5. aprila dostave svoje prijedloge i programe koji bi se mogli finansirati iz budžeta. Na poziv se mogu prijaviti i udruženja izvan općine Tuzla, ali samo ako realiziraju projekte koji su od interesa za općinu Tuzla.

Osnovni uslov koji aplikanti moraju ispuniti jeste da svojim projektima doprinose razvoju konkurentnosti, inovacija i poduzetništva. Organizacije koje su budu prijavile također moraju da aktivno djeluju u unaprijeđenju lokalnog ekonomskog razvoja na području općine Tuzla.

Jedan od kriterija za dobijanje podsticaja jeste da programi služe održivosti i razvoju malih i srednjih preduzeća, te stvaranju uslova za zapošljavanje i očuvanje postojeće zaposlenosti.

Općina će podržati one projekte koji se odnose na realizaciju aktivnosti iz Strategije razvoja Tuzle te promociju turističkih potencijala, kreativne industrije i slično.

Podsticaji će obuhvatati i podršku podizanju nivoa svijesti o potrebi razvoja tehnologije u proizvodnji, te ekonomskom osnaživanje specifičnih ciljnih grupa kao što su osobe sa invaliditetom, žensko i socijalno poduzetništvo, poduzetničke inicijative mladih.

Tokom prošle godine, direktnu podršku iz budžeta dobilo je 256 korisnika, dok je programom očuvanje postojećih radnih mjesta, te za samozapošljavanje osoba bilo obuhvaćeno ukupno 279 korisnika.

Napomenimo i to da budžet općine Tuzla za ovu godinu iznosi oko 42 miliona KM, a najveći dio sredstva bit će izdvojeno za komunalnu infrastrukturu i društvene djelatnosti.

Ova lokalna zajednica nastavit će sa apliciranjem za pretpristupne fondove Evropske unije i projekte koji se raspisuju na svim državnim nivoima, kako bi povećali ovogodišnji budžet i stvorili mogućnosti za veća ulaganja i razvoj.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.