NavMenu

Kina pozajmila 240 mlrd USD zemljama iz projekta "Pojas i put"

Izvor: Danas Četvrtak, 30.03.2023. 10:46
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/pasja1000)Ilustracija
Od 2008. do 2021. godine Kina je potrošila 240 mlrd USD za pomoć za 22 zemlje iz "Pojasa i puta" koje nisu mogle redovno vraćati kredite za razne projekte.

Ovo je pokazala studija koju su radili istraživači Svjetske banke, Harvarda, Kilskog instituta za svjetsku ekonomiju i AidData, a koju prenosi Rojters.

Najveći dio pozajmica je dat od 2016. do 2021. godine i to uglavnom zemljama srednjeg dohotka kao što su Argentina, Mongolija i Pakistan.

Kina je pozajmila milijarde dolara zemljama za izgradnju infrastrukturnih projekata, ali od 2016. godine kreditiranje je usporilo, jer se pokazalo da mnogi od tih projekata nisu isplativi.

- Peking suštinski pokušava da spasi svoje banke. Zato je ušao u rizični posao spašavanja drugih zemalja - kaže Karmen Rajnhart, jedan od autora studije i bivši glavni ekonomista Svjetske banke.

Učešće kredita zemljama u problemima je povećano sa 5% 2010. godine na 60% ukupnih međunarodnih kredita Kine u 2022. godini.

Najviše novca je primila Argentina, 111,8 mlrd USD, Pakistan 48,5 milijardi i Egipat 15,6 mlrd USD. Devet zemalja je primilo manje od jedne milijarde dolara.

Narodna banka Kine je obezbijedila svop linije u vrijednosti 170 milijardi, dok su državne kineske banke obezbijedile kredite za platnobilansnu stabilnost u visini 70 mlrd USD.

Za refinansiranje ovih kredita je obezbijeđeno 140 mlrd USD.

Autori studije su ocijenili da su ovi krediti "tajanstveni i nekoordinisani", dok je kineska vlada odgovorila da njihove prekomorske investicije rade po principu "otvorenosti i transparentnosti".

- Kina radi u skladu sa tržišnim zakonima i međunarodnim pravom, poštuje volju zemalja, nikada nije prisiljavala drugu stranu da pozajmljuje novac, nikada nije prisiljavala neku zemlju da plati, ne veže političke uslove za uslove kreditiranja i ne traži politički interes - rekao je portparol Ministarstva inostranih poslova Kine Mao Ning.

Kako zaključuju autori studije, Kina daje zajmove srednjerazvijenim zemljama, dok siromašnim zemljama daje grejs periode i produženje rokova otplate.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.