NavMenu

Naučnici dali novo objašnjenje da li je Stounhendž bio solarni kalendar

Izvor: Politika Srijeda, 29.03.2023. 13:19
Komentari
Podeli
(Foto: Printscreen/Google maps)

Stounhendž je jedno od najpoznatijih istorijskih mjesta na svijetu i britanska kulturna ikona, ali izgleda da je debata o tome kako i zašto je izgrađen prije oko 5.000 godina daleko od kraja.

Iako je britanski naučnik profesor Timoti Darvil ubijeđen, prenosi Dejli mejl, da je spomenik u Viltširu služio kao solarni kalendar, pomažući ljudima da prate dane u godini, sada italijanski i španski stručnjaci tvrde da je ova tvrdnja "potpuno neutemeljena" i zasnovana na "iznuđenim tumačenjima, numerologiji i nepotkrepljenim analogijama".

Britanski istraživač koji stoji iza teorije misli da su velike ploče od pješčara Stounhendža, predstavljale po jedan dan u mjesecu, što čitavu lokaciju čini ogromnim uređajem za mjerenje vremena. Autori dr Đulijo Magli iz Milana i profesor Huan Antonio Belmonte sa Univerziteta na Tenerifima imaju drugačije mišljenje.

- Stounhendž je zapanjujuće složen spomenik, koji se može razumjeti samo uzimajući u obzir njegov pejzaž i hronologiju njegovih različitih faza tokom vijekova - kažu oni.


Profesor Darvil nazvao je novoobjavljenu procejnu neutemeljenom.

- Njihova glavna stvar zapravo nije u mojim idejama, već u konsenzusu egiptologa koje citiram u svom originalnom radu. Lako je tvrditi da neko nije u pravu, ali koji su njegovi dokazi? A kako tačno tumače raspored kamenja u Stounhendžu? - rekao je britanski istraživač.

Prema profesoru Darvilu, čitava lokacija je bila fizička reprezentacija jednog mjeseca, a 30 kamenčića u sarsen krugu predstavljalo je svaki dan u mjesecu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.