Izvor: eKapija | Ponedjeljak, 21.03.2011.| 16:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Organizirana prva obuka za IAHK u Crnoj Gori

(Foto: b)

Agencija za certificiranje halal kvalitete organizirala je u subotu, u suradnji sa Islamskom zajednicom Crne Gore, prvu obuku za interne auditore halal kvalitete - IAHK. Obuka je organizirana za uposlenike kompanije Mesopromet d.o.o. – Franca iz Bijelog Polja, radi uspješnije implementacije zahtjeva Halal standarda BAS 1049:2010 u pogonima nabave, proizvodnje, skladištenja i transporta sirovina i gotovih proizvoda.

Cilj obuke bio je upoznati učesnike sa zahtjevima halal kvalitete, obučiti kandidate za samostalno dokazivanje halal kvalitete proizvoda, procesa i sistema, dokazivanje sljedljivosti proizvoda, kao i samostalno obavljanje internog audita halal kvalitete.

Predavanja na obuci obuhvatila su teme iz šerijatskih principa i osnove halala, halal standarda, pravilnici i priručnici, te implementacije i primjene zahtjeva Halal standarda u proizvodnji.

Predavači na obuci bili su prof. dr. Midhat Jašić, Amir Sakić, Enis-ef. Burdžović, Valdet Peštalić i Damir Alihodžić. Nakon završene obuke interni auditor će u saradnji sa konsultantima halal kvalitete raditi na pripremi i izradi sistemske dokumentacije i implementaciji zahtjeva halal standarda BAS 1049:2007, navodi se u saopćenju.

U 2009. godini kompanija Mesopromet je kupila mesnu industriju Zmajevac d.o.o. Zenica, te na taj način obezbijedila plasman svojih proizvoda na bh. tržište.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.