NavMenu

SEEPEX u junu pokreće unutar-dnevno tržište u Srbiji

Izvor: eKapija Srijeda, 29.03.2023. 08:44
Komentari
Podeli
(Foto: Vereshchagin Dmitry/shutterstock.com)
Kompanija SEEPEX, član ADEX grupe i Operator organizovanog tržišta električne energije u Srbiji, najavila je danas pokretanje organizovanog kontinuiranog unutar-dnevnog tržišta električne energije u Srbiji u junu ove godine.

Kontinuirano unutar-dnevno tržište predstavljaće novi proizvod SEEPEX-a, srpske berze struje, i dodatak već postojećem "dan-unapred" tržištu, rečeno je na stručnom skupu "Unutar-dnevno tržište električne energije u Srbiji" u Privrednoj komori Srbije.

Miroslav Lutovac, savetnik predsednika PKS, istakao je da je u pitanju važan korak za otvaranje tržišta električne energije i nastavak usaglašavanja domaćih i standarda EU u toj oblasti, posebno apostrofirajući značaj energije u današnje vreme globalnih neizvesnosti.

- Energija je u velikoj meri postala ozbiljan parametar u proceni poslovnih aktivnosti firme. Neizvesnost koju nosi energija sa cenom i raspoloživošću je u velikoj meri uticala i na cene električne energije koja je postala i berzanska roba, što sa sobom nosi dozu neizvesnosti i mogućih turbulencija - rekao je Lutovac.

Plan je da se domaće unutar-dnevno tržište električne energije, kako je najavljeno na skupu u PKS, što pre priključi jedinstvenom Evropskom prekograničnom unutar-dnevnom tržištu električne energije (Single Intraday Coupling – SIDC).

- Ovo je samo poslednji segment u uspostavljanju kompletnog tržišnog okvira u celom mozaiku tržišta električne energije u Srbiji. Budućnost je već ovde - poručio je Miloš Mladenović, izvršni direktor SEEPEX-a i izrazio uverenje da će zelena tranzicija u Srbiji biti sprovedena na održiv i efikasan način.


Rade Mrdak, savetnik ministarske za energetiku i rudarstvo, ocenio je da je formiranje unutar-dnevnog segmenta organizovanog tržišta električne energije logičan i očekivan iskorak u sveukupnom razvoju tržišta električne energije u Srbije.

Mrdak je istakao da je Ministarstvo rudarstva i energetike započelo pripreme za izmenu Zakona o energetici kojima će se u domaće zakonodavstvo preneti devet uredbi i direktiva u oblast električne energije do kraja ove godine, čime će se, kaže, stvoriti uslovi za ulazak u finale reformi tržišta električne energije, odnosno, spajanje našeg domaćeg tržišta električne energije sa jedinstvenim evropskim tržištem i potpuna harmonizacija sa Evropskom unijom u ovoj oblasti, saopšteno je iz PKS.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Agro, Finansije

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije, saopšteno je iz BIMAL Grupe. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.