NavMenu

Srbija prva u Evropi po broju žena u gejming industriji

Izvor: eKapija Srijeda, 29.03.2023. 08:43
Komentari
Podeli
(Foto: VanDulti from Pixabay)
Prema informacijama Playstudios Europe i Asocijacije industrije video igara Srbije, rastuća gejming industrija u Srbiji zapošljava oko 2,300 profesionalaca i privređuje oko 125 mil EUR godišnje. Istaknute kompanije, kojih ima oko 130, tvrde da imaju konstantnu potrebu za novim zapošljavanjima. Evropski prosek žena u gejming industriji je 22%, dok procenat od 30% Srbiju svrstava na prvo mesto.

- U Playstudios Europe jsmo prevazišli i domaći trend zapošljavanja žena u gejming industriji, koji je uveliko najprogresivniji u Evropi. Kod nas rade 63 žene i to je zavidnih 32% - kaže Nikola Mitić, generalni direktor Playstudios Europe.

- Dok se većina naših koleginica u Playstudios Europe bavi dizajnom, konceptualnom umetnošću, QA testiranjem i upravljanjem projektima/proizvodima, verujemo da je važno podsticati mlade žene na inženjerske karijere kroz stažiranje i zapošljavanje. Na kraju krajeva, 63% korisnika mobilnih igara širom sveta su žene - dodaje.

Iz Asocijacije industrija video igara Srbije (SGA) kažu da su domaće igre preuzete ili kupljene preko 370 miliona puta, a žanrovski u domaćoj proizvodnji vode RPG igre kojih je 19%. Takođe, navode da industrija mobilnih igara dodatno raste sve većom popularnošću takozvanih "kežual" igara (18%) koje su namenjene da budu zabavne, jednostavne i lake za instaliranje.


- Gejming industrije nije samo zabava. Ovakvom produkcijom stimulišu se na duge staze i druge slične grane kao što su sajber bezbednost, blokčejn, veštačka inteligencija, klaud i e-trgovina, pa ova saradnja otvara prostor ženama i za druge srodne industrije - objašnjava Mitić.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Zdravstvo

Zdravstveni turizam cvjeta u BiH, ljekari savjetuju oprez

Za razliku od administracije koja za vrijeme praznika slobodne dane provodi s obitelji, privatni liječnici, stomatolozi, kozmetičari, frizeri u BiH imaju pune ruke posla, i to ponajviše zahvaljujući dijaspori. Tako već početkom prvih proljetnih praznika, u vrijeme Uskrsa i Bajrama, mnogi bh. građani koji žive u inozemstvu će se sami ili s obitelji uputiti na tjedan dva u svoju matičnu domovinu ne samo kako bi posjetili rodbinu, već

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.