NavMenu

Gradnja HES Srednja Drina od 2013. godine

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.03.2011. 08:20
Komentari
Podeli

Početak izgradnje hidroenergetskog sistema Srednja Drina može se očekivati za dvije godine, kazali su u "Elektroprivredi RS", koja je sa "Elektroprivredom Srbije" nosilac tog projekta.

U "Elektroprivredi RS" (ERS) napominju da predloženo tehničko rješenje na srednjem toku Drine podrazumijeva izgradnju tri hidroelektrane u kaskadi - Dubravica, Tegare i Rogačica, ukupne instalisane snage 321,45 megavata sa prosječnom godišnjom proizvodnjom struje od oko 1.200 gigavat-časova.

"Ovo rješenje, prema dosadašnjim analizama, tehnički je izvodljivo i ima ekonomske parametre koji su bolji od drugih rješenja koja su analizirana na tom području. Da bi se došlo do konačnog tehničkog rješenja potrebno je izraditi veći nivo dokumentacije, odnosno idejni projekat sa studijom opravdanosti", precizirao je Vladislav Vladičić, izvršni direktor za investicije i razvoj ERS-a.

ERS i "Elektroprivreda Srbije" su u septembru prošle godine zaključili sporazum o zajedničkoj izradi studije opravdanosti za HES Srednja Drina sa idejnim projektom, nakon čega su preliminarni sporazum o saradnji na tom projektu sklopili EPS i italijanska kompanija "Seci Energia". Vrijednost investicije procjenjuje se na 830 miliona eura.

Vladičić kaže da u ovoj fazi elektroprivrede RS i Srbije nastavljaju saradnju, dok se uključivanje "Seci Energije" ostavlja za kasnije, kada bude izrađena studija opravdanosti. Izbor Italijana za strateškog partnera ERS-a je u nadležnosti Vlade RS i predstavlja jedan od načina dodjele koncesije.

"Završetak istražnih radova, izrada tehničke dokumentacije, dobijanje potrebnih dozvola i saglasnosti za gradnju objekata planirano je da se realizuje u naredne dvije godine. Nakon tog perioda može se pristupiti izvođenju građevinskih radova, što svakako zavisi od interesa nosioca koncesionog prava, odnosno investitora", istakao je Vladičić.

Komentarišući sudbinu drugog velikog hidroenergetskog projekta - HES Gornja Drina, za koji je prošle godine poništen tender za izbor strateškog partnera nakon prijave samo jednog zainteresovanog investitora, u ERS-u su ocijenili da su razlog tome bili strogi kriterijumi izbora.

Ponudu za projekat izgradnje hidroelektrana Buk Bijela niska, Foča, Paunci i Sutjeska dostavila je samo grčka elektroprivreda "Public Power Corporation", iako je devet kompanija otkupilo tendersku dokumentaciju.

"Vlada RS zajedno sa ERS i dalje intenzivno pregovara u vezi s izborom strateškog partnera. Veoma veliki broj kompanija iskazao je interes, ali smo i dalje opredijeljeni da strateški partner za Gornju Drinu može da bude samo neka respektabilna kompanija. Strateški partner za hidroenergetski sistem Gornja Drina biće izabran u ovoj godini, a proces odabira će biti zakonit i transparentan", kazao je Vladičić.

Procijenjena investiciona vrijednost tog projekta iznosi 435 miliona eura. Predviđene četiri hidroelektrane bi, prema planu, godišnje proizvodile oko 800 gigavat-časova struje. Izgradnja HES Gornja Drina treba da bude sprovedena kroz osnivanje koncesionog preduzeća čiji većinski vlasnik će biti strateški partner, dok će ERS i njeno zavisno preduzeće Hidroelektrane na Drini, te eventualno treće lice imati između 25 i 49 odsto udjela.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.