NavMenu

Novi tahografi u funkciji od maja

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 21.03.2011. 08:13
Komentari
Podeli

Uspostava sistema digitalnog tahografa može se očekivati krajem aprila ove godine, kada bi trebalo da počne izdavanje memorijskih kartica, najavljuju iz Ministarstva transporta i komunikacija BiH.

BiH nije uspostavila sistem digitalnog tahografa, jer nije uvela memorijske kartice do predviđenog roka, marta prošle godine, zbog čega je Evropska komisija njihovu primjenu pomjerila na 31. decembar prošle godine. Budući da i u tom vremenu nije ispoštovala evropsku obavezu, naša zemlja tražila je novu odgodu za uvođenje sistema digitalnog tahografa, ali zahtjevu nije udovoljeno.

Zbog neblagovremenog uspostavljanja sistema digitalnog tahografa, prevoznici ne mogu voziti van granica BiH zbog čega trpe štete, koje se, prema njihovim riječima, mjere milionima konvertibilnih maraka.

"Činimo napore da sistem uspostavimo do 26. aprila, kada ističe rok za isporuku sistema za personalizaciju i tehničku obradu kartica. Trenutno radimo na uspostavi mreže za razmjenu podataka sa EU, a u proceduri je i dobijanje tzv. digitalnih ključeva. Pred nama je još testna faza i procedura za izbor radionica koje će tahografe stavljati u funkciju, vršiti kalibraciju itd.", kaže Zoran Andrić, pomoćnik ministra transporta i komunikacija.

Kao što je poznato, Agencija za identifikacione dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) 26. januara ove godine potpisala ugovor sa firmama AKD i "Lanako" o isporuci sistema za personalizaciju i tehničku obradu kartica i od tada teče rok od 90 dana za njegovu isporuku.

U IDDEEA kažu da će sve predviđene aktivnosti biti završene u planiranom roku, te napominju da je ugovorom rok maksimalno skraćen s obzirom na to da je u drugim zemljama uvođenje ovakvih sistema trajalo devet mjeseci i više.

"Očekuje se da Ministarstvo komunikacija i transporta završi dva pravilnika predviđena zakonom, te da definiše prijedloge za cijene kartica i da zakaže termin za generisanje ključeva. Dakle, rok za početak izdavanja digitalnih kartica kod entitetskih ministarstava komunikacija i transporta i Brčko distrikta je 26. april i on će biti ispoštovan", uvjeravaju iz agencije IDDEEA.

U Udruženju "Međunarodni transport" Banjaluka sumnjičavi su da će rokovi biti ispoštovani "zbog preživljenih iskustava" u postupku uvođenja digitalnog tahografa koji traje tri godine.

"Na sastanku sa predstavnicima Ministarstva informisani smo da se utvrđena dinamika poštuje, ali vidjećemo hoće li izdavanje kartica početi u najavljeno vrijeme", kaže Milan Gačić, predsjednik Udruženja.

Digitalni tahograf je nadzorni uređaj koji obezbjeđuje prikaz i bilježenje brzine kretanja, pređenog puta vozila, kao i vremena rada i odmora vozača.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.