NavMenu

Američka banka First Citizen otkupljuje propalu Silicone Valley Bank

Izvor: Euronews Srbija Ponedjeljak, 27.03.2023. 15:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Pixabay.com/Maklay62)Ilustracija
Američka banka First Citizen (Frst Sitizen) otkupiće ukupne depozite i zajmove banke SVB (Silicone Valley Bank) koja je bankrotirala početkom marta, objavila je američka bankarska uprava FDIC.

Transakcija se odnosi na 72 mlrd USD aktive, objavila je FDIC navodeći da će se 17 podružnica SVB-a otvoriti kao First Citizen.

Krah Banke Silicijumske doline SVB izazvao je paniku u bankarskom sektoru u SAD, sa posljedicama koje su uticale i na evropska tržišta.

SVB koja je bila bliska tehnološkom sektoru iznenada se našla u teškoćama kada je objavljena prodaja finansijskih obveznica u vrednosti od 21 mlrd USD, sa gubitkom od 1,8 mlrd USD i namjere da poveća kapital.

Uslijedila su masovna povlačenja novca i vlasti su 10. marta ocenile da je nesolventna i preuzele kontrolom nad aktivom banke, što je bio najveći bankrot banke u SAD od 2008. godine.

Od sada će svim zajmovima i depozitima te ustanove upravlljati banka First Citizen, dok će uprava FDIC voditi računa o 90 mlrd USD preostale aktive.

Kolaps SVB-a potresao je bankarsku industriju i zbog toga su FDIC i drugi regulatori u SAD-u dijelovali da zaštite štediše i spriječe širi finansijski haos.

SVB čije sjedište je u Santa Klari u Kaliforniji bankrotirala je 10. marta kada su deponenti pojurili da povuku novac uz strahovanje da je banka u teškoćama. To je bila druga najveća banka u američkoj istoriji koja je bankrotirala.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Agro, Finansije

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije, saopšteno je iz BIMAL Grupe. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.