NavMenu

Automobile i bicikle mijenjaju dronovi - Sve više američkih firmi na ovaj način dostavlja hranu

Izvor: swot.ba Ponedjeljak, 27.03.2023. 13:23
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bibiphoto/shutterstock)Ilustracija
Rutinska upotreba dronova rasprostranjena je u ratovima, policijskim intervencijama i poljoprivredi, ali sada ih sve više američkih firmi koristi za dostavu namirnica pravo do kućnih vrata.

U jednom od predgrađa istočne Virdžinije porodici Bau namirnice se dostavljaju pomoću drona – najmanje jednom nedjeljno.

Čed Bau kaže da im je to veoma zgodno jer imaju blizance.

- Ne gubimo vijreme na utovarivanje i istovarivanje namirnica iz automobila. Za razliku od 30-minutnog putovanja, sada je potrebno svega 15 minuta da nam sve stigne pred kuću - kaže on, prenosi Glas Amerike.

Roba je naručena preko interneta, iz obližnjeg Volmarta, jednog od najvećih američkih trgovinskih lanaca. Prošle godine ova kompanija je imala više od 6.000 isporuka dronovima.

- Dronovi, pokrivaju nekoliko stvari. Prvo – stvarno su brzi. Takođe, lako se održavaju - objašnjava Filip Valas, direktor Volmarta za federalne poslove.

Kompanija koristi uslugu zvanu DronAp za isporuku većine narudžbina. Nakon što korisnik naruči preko interneta, uposlenik pokupi narudžbinu iz prodavnice, stavlja je u kutiju, zakači za dron i dostavi je mušteriji, obično u roku od 30 minuta.

Usluge isporuke dronom posebno su pogodne za ljude koji žive u ruralnim oblastima, kao i starije građane koji su slabije pokretni.

U inostranstvu, često se koriste za isporuku medicinskih zaliha u udaljena područja. Ali u Sjedinjenim Državama, njihova komercijalna upotreba je još eksperimentalna.

Kao i sa bilo kojom novom tehnologijom, upotrebu dronova prati nekoliko izazova – poput lošeg vremena ali i pitanja privatnosti.

- Naš softver može da identifikuje oblasti koje ne želimo da dron preleti - kaže Entoni Vitone, direktor kompanije DronAp.

Dronovi lete na oko 25 metara iznad zemlje, što pomaže zaštiti privatnosti, ali i sluha od buke. Međutim, glavni izazov, kažu u DronApu, su stroga pravila koja je postavila Federalna uprava za avijaciju, koja nadgleda propise o dronovima.

- Mislim da je federalna uprava učinila mnogo da unapredi tehnologiju dronova, ali nije pratila kuda idemo - ističe Vitone.

Federalna uprava za avijaciju je navela da će u septembru stupiti na snagu obaveza da se dronovi daljinski identifikuju, što je veliki korak ka omogućavanju upravljanja u sferi saobraćanja bez posade, prenosi Glas Amerike.

Urednica Dronlajfa Miriam Mekneb navodi da je primjena dronova veoma važna tema u Federalnoj agenciji za avijaciju.

- Govorimo o tome kako integrisati dronove u postojeće sisteme kontrole leta. Omogućiti da ta pitanja budu riješena na pošten način - navodi ona.

Čed Baum kaže da će cjelokupna bespilotna avijacija u budućnosti svima biti od koristi, u Americi i inostranstvu.

- Kako ih sve više kompanija prodaje na internetu, proizvodi će vam kući biti dostavljani brže i sigurnije - smatra Baum.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.