NavMenu

Osniva se evropska opservatorija za tržište đubriva

Izvor: Agroklub Ponedjeljak, 27.03.2023. 08:19
Komentari
Podeli
(Foto: Andrzej Wilusz/shutterstock.com)
Nakon početka rata između Rusije i Ukrajine, globalna prehrambena bezbjednost je pod uticajem energetske krize i cijene mineralnih đubriva. U tom je kontekstu Evropska komisija krajem prošle godine predstavila širok raspon radnji i smjernica za riješavanje ovih izazova, kao i smanjenja naše zavisnosti, stoji u saopštenju objavljenom povodom pokretanja Evropskog opservatorijuma za tržište đubriva, a koji bi trebao okupiti stručnjake iz ovog sektora pre leta 2023.

U saopštenju EK se ističe da se jačanje otpornosti i održivosti prehrambenih sistema u srednjoročnom i dugoročnom periodu mora postići uz osiguravanje prinosa. Kratkoročno je važno imati sveobuhvatne i javne podatke o cijenama, proizvodnji i prometu đubriva. A kako bi povećala transparentnost tržišta i ispitala načine za dobijanje više podataka u stvarnom vremenu, pokreće opseravatorija za tržišta đubriva u EU. Biće po uzoru na slične institucije koje već postoje za nekoliko poljoprivrednih sektora, posebno mlekarstva, ratarstva te voća i povrća.

Njime će predsjedati Glavna uprava za poljoprivredu i ruralni razvoj, a sastojaće se od do 20 članova koji se imenuju na vreme od pet godina. Između ostalog, pružaće informacije iz prve ruke o stanju na ovom tržištu, kao i faktorima koji na njega utiču te razmenjivati ​​iskustva i dobre prakse.

EK u pozivu državama članicama, da se priključe ovoj grupi, ističe kako srednjoročno i dugoročno korišćenje đubriva treba optimizovati, a mineralna treba zamijeniti, kad god je to moguće, organskim.

- To će pomoći smanjiti zavisnost EU od gasa koji se koristi za proizvodnju azotnih i mineralnih đubriva iz rudnika kao što su fosfati i potaša, kao i smanjiti ugljenični otisak sektora - poručuju.

Dodaju kako je ključno sprovođenje zelenih i digitalnih prelaza bez ugrožavanja suvereniteta EU. Tvrde i da je u okviru Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), finansijska podrška široko dostupna poljoprivrednicima s ciljem optimizacije njihove upotrebe đubriva, čime im se omogućuje postizanje ekoloških, klimatskih i ekonomskih koristi.


Podsjećaju da će u strateškim planovima ZPP-a, blizu 98 mlrd EUR, što odgovara 32% ukupnog finansiranja ZPP-a do 2027. biti posvećeno ostvarivanju koristi za klimu, vodu, zemljište, vazduh, biodiverzitet i dobrobit životinja te će se podsticati prakse izvan obveznih uslova. Planovi će podržati i održivo upravljanje, kao što je organska đubrenja, ekstenzivno upravljanje travnjacima, uzgoj mahunarki i međuuseva ili agrošumarstvo na 35 odsto poljoprivrednih površina EU. Plodored se takođe očekuje na oko 85% obradivog zemljišta koje podržava ZPP. Zaključuju da će to pogodovati daljem uzgoju još više mahunarki koje fiksiraju azot u zemljištu.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.