NavMenu

Vještačka inteligencija može ova zanimanja najprije zamijeniti - Na udaru profesori i radnici u telemarketingu?

Izvor: Nezavisne novine Subota, 25.03.2023. 08:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: metamorworks/shutterstock.com)Ilustracija
Grupa profesora sa uglednih američkih univerziteta pokušala je dati odgovor na pitanje koja bi to zanimanja uskoro mogla biti najviše ugrožena novom tehnologijom.

Grupa profesora sa Univerziteta Njujork (NYU), Prinseton i Pensilvanija (UPenn) svojim novim radom, prikladno naslovljeno "Kako će jezični chat sistemi poput ChatGPT-a uticati na profesije i razne industrije?" bacili su novo svjetlo na promjene koje donosi veliki progres takve tehnologije.

Iako naučni rad tek treba biti recenziran, rezultati su fascinantni, piše portal Futurism.

- Smatramo da će nova otkrića u vještačkoj inteligenciji najviše pogoditi radnike u telemarketingu, te profesore koji u srednjim školama predaju jezike, književnost i istoriju - pišu istraživači.

Među glavnim industrijama u kojima bi vještačka inteligencija mogla postati dominantna su pravo i finansijski sektor.

- Ključno je bilo mapirati 10 područja u kojima je vještačka inteligencija napredovala (prepoznavanje slika, prepoznavanje govora, modeliranje jezika, apstraktne strateške igre itd.) i upariti ih sa 52 vještine koje ljudi koriste u svojoj profesiji - objavio je jedan od istraživača na Twitteru, referišići se na pomenuti naučni rad.

Dakle, učitelji i oni zaposleni u finansijskim službama, prema ovim istraživačima, mogli bi biti prve "žrtve" ChatGPT-a. Valja naglasiti da ChatGPT još uvijek nije najprecizniji u davanju činjeničnih informacija, što dovodi u pitanje kako će onda podučavati o istoriji. Takođe, ChatGPT nije baš najuspješniji u matematici, što je esencijalno za finansijski sektor, prenosi N1.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.