NavMenu

Centar za hemofiliju KCUS dobio veliko priznanje

Izvor: eKapija Subota, 25.03.2023. 16:20
Komentari
Podeli
KCUS (Foto: facebook.com)KCUS
Centar za hemofiliju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je 2. marta od strane EAHAD (European Association for Haemophilia and Allied Disorders) certificiran kao centar najvišeg ranga, takozvani centar sa sveobuhvatnom njegom i jedini je takav centar u Bosni i Hercegovini.

Hemofilija je urođena bolest zgrušavanja krvi koja zahtijeva multidisciplinaran pristup liječenju. Osim hematologa-pedijatra i adultnog hematologa, čitav niz stručnjaka i saradnika je neophodan u dijagnosticiranju, liječenju, edukaciji i rehabilitaciji bolesnika. Centralnu ulogu u provođenju multidisciplinarnog liječenja imaju centri za hemofiliju čiji značaj je prepoznat na svjetskoj i evropskoj razini. Evropsko udruženje za hemofiliju i srodne bolesti postavlja određene standarde koje svaki centar mora ispuniti kako bi zadovoljio evropske kriterije i norme u zbrinjavanju oboljelih od hemofilije.

Osim hematologa, značajnu ulogu imaju medicinske sestre koje provode edukaciju pacijenata za intravenoznu aplikaciju lijeka više puta sedmično u kućnim uslovima, zatim savremeni laboratorij koji je referentan u realizaciji dijagnostike, farmakokinetskih studija, monitoringa terapije. Zahvaljujući farmakokinetskim studijama naši pacijenti putem mobilnih aplikacija provode individualiziranu profilaksu, a ljekari imaju evidenciju svih promjena i krvarenja i modificiraju terapiju.

U KCUS-u su dostupna i genetička savjetovanja s obzirom na genetsko nasljeđivanje bolesti. Pacijenti se podvrgavaju složenim ortopedskim zahvatima, provodi se fizikalna rehabilitacija, dok se u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univeziteta u Sarajevu izvode svi stomatološki zahvati.

Međunarodna saradnja i certifikacija od strane krovne strukovne organizacije EAHAD ima za cilj da se u različitim zemljama, neovisno o razvijenosti zdravstvenog sistema, kroz certificirane centre za hemofiliju omogući jednaka razina kvalitete usluga za sve oboljele od hemofilije i srodnih bolesti u cijeloj Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Agro, Zdravstvo

Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze. Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna. - Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.