NavMenu

Centar za hemofiliju KCUS dobio veliko priznanje

Izvor: eKapija Subota, 25.03.2023. 16:20
Komentari
Podeli
KCUS (Foto: facebook.com)KCUS
Centar za hemofiliju Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu je 2. marta od strane EAHAD (European Association for Haemophilia and Allied Disorders) certificiran kao centar najvišeg ranga, takozvani centar sa sveobuhvatnom njegom i jedini je takav centar u Bosni i Hercegovini.

Hemofilija je urođena bolest zgrušavanja krvi koja zahtijeva multidisciplinaran pristup liječenju. Osim hematologa-pedijatra i adultnog hematologa, čitav niz stručnjaka i saradnika je neophodan u dijagnosticiranju, liječenju, edukaciji i rehabilitaciji bolesnika. Centralnu ulogu u provođenju multidisciplinarnog liječenja imaju centri za hemofiliju čiji značaj je prepoznat na svjetskoj i evropskoj razini. Evropsko udruženje za hemofiliju i srodne bolesti postavlja određene standarde koje svaki centar mora ispuniti kako bi zadovoljio evropske kriterije i norme u zbrinjavanju oboljelih od hemofilije.

Osim hematologa, značajnu ulogu imaju medicinske sestre koje provode edukaciju pacijenata za intravenoznu aplikaciju lijeka više puta sedmično u kućnim uslovima, zatim savremeni laboratorij koji je referentan u realizaciji dijagnostike, farmakokinetskih studija, monitoringa terapije. Zahvaljujući farmakokinetskim studijama naši pacijenti putem mobilnih aplikacija provode individualiziranu profilaksu, a ljekari imaju evidenciju svih promjena i krvarenja i modificiraju terapiju.

U KCUS-u su dostupna i genetička savjetovanja s obzirom na genetsko nasljeđivanje bolesti. Pacijenti se podvrgavaju složenim ortopedskim zahvatima, provodi se fizikalna rehabilitacija, dok se u saradnji sa Stomatološkim fakultetom Univeziteta u Sarajevu izvode svi stomatološki zahvati.

Međunarodna saradnja i certifikacija od strane krovne strukovne organizacije EAHAD ima za cilj da se u različitim zemljama, neovisno o razvijenosti zdravstvenog sistema, kroz certificirane centre za hemofiliju omogući jednaka razina kvalitete usluga za sve oboljele od hemofilije i srodnih bolesti u cijeloj Evropi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.