NavMenu

Izgradnja cesta u FBiH: Polovina investicija odlazi na eksproprijaciju zemljišta

Izvor: eKapija Srijeda, 16.03.2011. 15:40
Komentari
Podeli

Javno preduzeće "Autoceste FBiH" ove godine na svom računu ima oko 175 miliona konvertibilnih maraka, a najveći dio sredstava, kako kažu, bit će usmjeren na investicije.

Ovoj instituciji ukinuta su budžetska izdvajanja, te ove godine raspolažu sa oko 93 miliona KM vlastitih prihoda. Ako dodamo i sredstva u iznosu od 82 miliona koja su prenesena iz prošle godine, dobijemo konačnu sumu od 175 miliona KM.

Direktor ovog preduzeća Erdal Trhulj navodi da će ukupni troškovi iznositi oko 35 miliona KM. Bit će plaćene sve obaveze otplate kredita, a iznesen je prijedlog da se podmire i sve obaveze za sarajevsku obilaznicu.

"Kada se od prihoda odbiju troškovi, praktično nam ostaje oko 140 miliona za investiranje. To su sve vlastita sredstva koja predstavljaju veliki kapital za ulaganje", tvrdi Trhulj.

On je pojasnio da će 73 miliona ili više od 50 posto novca biti utrošeno za nabavku zemljišta na dionica koje će se graditi u naredne četiri godine. Između ostalog, radi se o eksproprijaciji zemljišta na dionicama Kakanj-Drivuša, Vlakovo-Lepenica, Lepenica – Tarčin, Drivuša-Donja Gračanica.

Od sredstava predviđenih za investiranje, izgradnja novih objekata iznosi oko 12 posto ili blizu 17 miliona KM. Za nabavku opreme predviđeno je oko osam posto sredstava, dok će za izradu projektne dokumentacije biti izdvojeno 36 miliona KM.

"Radit ćemo glavni projekat Tarčin – Konjic, LOT 1 i 2, zatim glavni projekat Lašva - Nević polje i Orašje- Brčko. Ove godine smo planirali i izradu glavnog projekta za dionicu od Donje Gračanice do Nemile, dionicu do Nević polja do Donjeg Vakufa te 10 kilometara autoceste od Tuzle prema Brčkom. Predviđena su sredstva za projekat mosta u Počitelju, nakon što Parlament FBiH potvrdi prostornu osnovu", istakao je Trhulj za eKapiju.

U 2011. godini, planira je izrada idejnih projekata, studija utjecaja na okoliš i studija izvodljivosti za sve ostale autoceste i brze ceste koje su uvrštene u plan razvoja autocesta Federacije BiH. Tu spadaju brza cesta Sarajevo - Goražde, Mostar - Široki - Grude, autocesta Tuzla - Žepče te brza cesta Donji Vakuf - Livno - granica sa Republikom Hrvatskom.

N.V.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.