NavMenu

Više od 7,5 mil KM za razvoj preduzetništva i obrta u FBiH

Izvor: eKapija Petak, 24.03.2023. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: Marko Tomicic/shutterstock)
Vlada FBiH je donijela dvije odluke u ukupnom iznosu od 7.540.000 KM namijenjenih za razvoj poduzetništva i obrta u Federaciji BiH.

Jednom od odluka usvojen je Program utroška dijela sredstava tekućih transfera utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu ovom ministarstvu, u ukupnom iznosu od 6.540.000 KM. Riječ je o grant sredsvima koja će se raspoređivati za projekte utvrđene programom.

- Imajući u vidu da je malo i srednje poduzetništvo pokretačka snaga na putu razvoja privrede Federacije BiH, ministarstvo će i u ovoj godini realizovati više aktivnosti s ciljem unaprjeđenja razvoja sektora male privrede. Ciljevi su jačanje konkurentnosti subjekata male privrede putem razvoja poduzetničke infrastrukture, a posebno kroz tehnološku modernizaciju njihovih poslovnih procesa, uvođenje međunarodnih standarda kvalitete, digitalne transformacije u poslovanju, cirkularne ekonomije i poboljšanje energijske efikasnosti u skladu s tranzicijom ka zelenoj i digitalnoj ekonomiji - saopšteno je iz Federalne vlade.

Očekivani rezultati ovog programa su povećanje ukupnih prihoda sektora, zaposlenosti i izvoza, te pokretanje inovativnih start-up-a, kao i povećanja konkurentske sposobnosti MSP-a. U okviru programa utroška dodjelom grant sredstava planiraju se sufinansirati projekti podrške razvoju poslovne infrastrukture, kao i različiti projekti pomoći uspostave i rasta malih i srednjih preduzeća.

Tako je općinama i gradovima planirano 2.000.000 KM za poduzetničke zone, dok subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima iznose 4.540.000 KM za poticaj razvoju obrta i novoosnovanim subjektima male privrede, kao i jačanje konkurentnosti MSP-a.

Federalno ministarstvo razvoja, poduzetništva i obrta raspisat će javni konkurs za dodjelu grant sredstava.

Drugom odlukom odobren je utrošak sredstava utvrđenih Budžetom FBiH za 2023. godinu za realizaciju Programa "Kreditni poticaj razvoja poduzetništva i obrta" u iznosu od 1.000.000 KM. Ova sredstva plasirat će se putem Razvojne banke FBiH na revolving osnovi, a kreditni poticaji će se dodjeljivati na period do sedam godina, s grejs periodom do dvije godine i kamatnom stopom od 0,9 posto.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.05.2024.  |  Finansije

Pavgord preuzeo Boksit, Dukić odlazi iz kompanije

Fočanski Pavgord kupio je juče za još 3,5 mil KM oko 36 odsto akcija kompanije Boksit iz Milića, čime je postao većinski vlasnik ove firme, prenosi portal Capital. Ova kupovina se, inače, i mogla očekivati poslije prošlonedjeljne vijesti da je Pavgord za oko 3,3 mil KM kupio 28 odsto akcija ove kompanije, a direktor Pavgorda, Gordan Pavlović, najavio dalju kupovinu. Ovu najnoviju kupovinu je za Capital potvrdio i direktor Pavgorda. -

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.