NavMenu

Izmjenama zakona do lakše realizacije javno-privatnog partnerstva

Izvor: eKapija Utorak, 15.03.2011. 16:17
Komentari
Podeli

Najnovijim Nacrtom zakona o izmjena Zakona o javno- privatnom partnerstvu (JPP) koji je usvojila Vlada RS-a ukinute su određene procedure i smanjen broj potrebnih suglasnosti čime su se nastojala pojednostaviti realizacija ovakve vrste partnerstva.

Radmila Mihić, pomoćnica ministra financija RS-a, kaže da su urađene dvije ključne izmjene. "Ovim Nacrtom zakona o izmjena Zakona o JPP ukinuli smo potrebu dobivanja suglasnosti Ministarstva financija na tendersku dokumentaciju. Sada je ostala ona obvezujuća suglasnot koja ide na studiju opravdanosti i odluku o izboru privatnog partnera", objašnjava ona.

Ukinuta je također, obveza da nakon provedenih procedura, prije potpisivanja ugovora, predlagač dostavi posebnu analizu kojom objašnjava prednosti i mane postojećeg modela u odnosu na predloženi JPP model i određene financijske implikacije. Na to su se odlučili, kaže Mihić, iz prostog razloga što smo propisali ugovor tako striktno i detaljno da su sve te analize sadržane već u ugovoru na koji saglasnost, ukoliko je javni partner sa republičkog nivoa daje Vlada, a ukoliko je javni partner s lokalnog nivoa suglasnost daje ministarstvo financija i resorno ministarstvo.

"To su neke ključne izmjene koje smo uradili, a nastojali smo slijediti i preporuke Europske komisije u vezi ove oblasti gdje oni sugeriraju svim zemljama u Europi da se malo olabavi taj regulatni okvir za JPP kako bi povećali interes za dugoročno financiranje koje mi imamo kada ulazimo u odnos privatnim partnerom", kaže Mihić.

Inače, Republika Srpska do sada najviše iskustva u javno-privatnom partnerstvu ima u oblasti zdravstva. "Javno-privatnim partnerstvom išli smo u uspostavljanje centara za dijalizu širom RS. Trenutno je u proceduri prema Vladi suglasnost za centar za kardiokirurgiju u Slatini, vazdušnoj banji u blizini Banja Luke", kazala je za eKapiju Mihić.

Osim ovoga, kako saznajemo, postoji interes domaćih investitora za uspostavljanje ovakvog partnerstva za domove za stara lica, domove penzionera. Također postoji određena vrsta interesovanja koja je iskazana u oblasti edukacije i školstva kao što je izgradnja škola u kojima bi određeni dio slobodnih aktivnoasti mogao biti organiziran na osnovu komercijalnog interesa privatnog partnera, a ostatak nastavnih i drugih aktivnosti u skladu sa zakonom trebao biti usklađen sa našim zakonima o obrazovanju i pedagoškim stadardima u toj oblasti.

Mihić ističe da iako je bilo dosta priča o izgradnji dionica autoputa modelom javno –privatnog partnerstva to je još uvijek u domenu ozbiljnih razmatranja s obzirom da su tu u pitanju investicije mnogo zahtjevnije od gore navedenih tako da i privatni i javni partneri imaju potrebu da izrade više (kao što je studija opravdanosti i ostalo) kako bi bili sigurni da neće biti na gubitku.

D.Kozina

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.