NavMenu

Gradnja sportsko-rekreativnog bazena u Bihaću mogla bi da počne u 2024. - U toku priprema projektne dokumentacije, visina investicije oko 3,5 mil KM (FOTO)

Izvor: eKapija Petak, 24.03.2023. 10:41
Komentari
Podeli
Idejno rješenje (Foto: Sinteza)Idejno rješenje
Nakon što je prošle godine putem konkursa izabrano pobjedničko idejno rješenje budućeg sportsko-rekreativnog centra u Bihaću ove godine su nastavljeni aktivnosti na izradi projektne dokumentacije. Vrijednost investicije se procijenjuje na oko 3,5 mil KM, a nakon izrade glavnog projekta krenuće se u iznalaženje potrebnih sredstava. Prema okvirnom planu, gradnja bi mogla da počne i naredne godine, ističu za eKapiju iz Javne ustanove za sport, odmor i rekreaciju Bihać.

Ermin Lipović, direktor ove ustanove kaže da se nadaju da će uskoro imati rezultate tendera za izradu glavnog projekta za izgradnju bazena i uklanjanje postojeće konstrukcije na lokaciji gdje je planiran bazen koji je okončan prošle sedmice, kao i odgovarajuće ponude.

- Kroz glavni projekt bi trebali dobiti i projektantsku procjenu izgradnje bazena, jer cijene nisu baš stabilne, ali po nekim procjenama po dosadašnjim istraživanjima na tržištu bi bilo negde oko 3.500.000 KM - kaže nam Lipović i dodaje da po dobijanju glavnog projekta slijedi faza pronalaženja sredstava za realizaciju.

- Zasigurno će to biti značajna sredstva koja će se tražiti i od drugih izvora, kroz projekte, viših nivoa vlasti i slično. Kroz ove aktivnosti će se i definirati i sama dinamika realizacije projekta bazena - dodaje.

Osnovna funkcija izgradnje bazena je edukativna ali i sportsko-takmičarska.

- Kroz idejno rješenje tražili da imamo dva bazena jedan za takmičenje dužine 25 metara i jedan za najmlađe korisnike baš za one osnovne korake u učenju plivanja. Naravno plan je da se ostvari suradnja sa svim školama svih uzrasta, kroz organiziranje i provođenje časova tjelesnog odgoja, da li redovne ili dodatne časove, ali sve u funkciju edukacije. Drugo je sportski kroz trenažne procese klubova i treći je naravno onaj rekreativni za sve sugrađane koji imaju potrebu ili želju za rekreativnim plivanjem u bazenu - pojašnjava za eKapiju Lipović.

Ističe i da je za ovu godinu planirana priprema sve potrebne dokumentacije za izgradnju bazena te obezbjeđivanje sredstava za istu, tako da bi se možda već u narednoj godini planiranjem kroz budžet Grada Bihać stekle mogućnosti i realizacija sama izgradnja bazena.

- Naravno ovo su samo planovi što opet ne mora da bude tako, možda bi se već moglo nešto i rješiti i ranije. Znamo da imamo veliku pomoć i podršku od samog osnivača Grada Bihać i gradonačelnika Elvedina Sedića te se nadamo da će se sami projekt realizirati i staviti na korištenje našim sugrađanima i drugima koji iskažu interes i potrebu - dodaje Lipović.

Pored ovog, u Bihaću je u toku realizacija i još jednog važnog sportskog objekta, a riječ je o dvorani Luke.

- Trenutno su potpisani skoro svi ugovori od strane investitora sa izvođačima za pojedine grupe poslova kako bi se priveli svi radovi kraju, te stekli uslovi za tehnički prijem sportske dvorane. Takođe je u fazi provođenja javne nabavke i odabira najboljeg ponuđača za sportski mobilijar za opremanje sportske dvorane koji je rok isporuke i instalacije pojedinih elementa 45 dana. Kako sada teku sve aktivnosti, krajni rok za završetak svih radova, tehnički prijem te otvaranje, krajni rok bi bio mjesec septembra, prije početka naredne sportske sezone, ali ako ranije završimo i ranije će mo dvoranu staviti na raspolaganje našim korisnicima - kaže nam Lipović.

Šta predviđa idejno rješenje bazena?

Arhitektonski biro Sinteza iz Sarajeva na čelu sa Jasminom Sirčom je ponudila pobjedničko idejno rješenje u kojem se ističe da Bihać obiluje velikim brojem sportskih događaja i udruženja, a izgradnja Sportsko-rekreativnog bazena dodatno bi omogućila razvoj sportova na vodi. Izgradnjom prostora tribina pored bazena doprinijelo bi mogućnostima za adekvatniju organizaciju sportskih takmičenja i popularnosti sportova.

Koncept proizilazi iz oblika parcele i formiranja volumena prilagođenom ulaznoj sekvenci sa trgom ispred objekta. Objekat sportsko-rekreativnog bazena sa tri strane je okružen susjednim objektima I saobraćajnicama, rješenjem se objekat zatvara prema njima a otvara prema prostoru trga.

Osnovna odrednica volumena objekta je karakteristična linijska rešetka, prilagođena funkcionalnim zahtjevima prostora i okolnim visinama objekata. U središnjem prostoru objekta smješteni su bazeni, na koji se nastavlja prostor tribina, dalje povezan sa centralnim holom i vanjskim dvorištem-trgom. Projektom se nastoji ostvariti kontinuiranost i fluidnost prostora, čime se vizuelno gube granice između otvorenog i zatvorenog-unutrašnjeg prostora.

U odnosu na zatečeni ambijent i okruženje, projekat se orjentiše prema trgu ispred objekta i južnoj strani , ostvarujući povezanost unutrašnjeg i vanjskog prostora. Trg je produžetak prostora bazena iotvoreni foaje.

Objekat ima podrum i prizemlje i prostire se na 2.373 m2.

Senka Trivić

Fotogalerija
Sportsko-rekreativni bazen Bihać
Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.03.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, IT, Telekomunikacije

Tehnički remont Bratunac planira da razvije softver za dronove

Kompanija Tehnički remont Bratunac (TRB) planira da razvije softverske algoritme koji se koriste za upravljanje dronovima. Dronovi koji se koriste u vojne svrhe su ovih dana nakratko dospjeli u fokus javnosti nakon što je ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Zukan Helez izjavio da će namjenska industrija u BiH proizvoditi dronove "samoubice". Direktor TRB-a iz Bratunca Slaven Ristić, komentarišući Helezovu izjavu, rekao je da

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.