NavMenu

Solarno rješenje za hladne krajeve - Struja iz sunčeve svjetlosti na snijegu

Izvor: RTS Petak, 24.03.2023. 08:19
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Unsplash/Zbynek Burival)Ilustracija
Evropska unija najavljuje produženje mjera štednje energije za još godinu dana. Ne samo da se ubrzano grade nove vjetro i solarne elektrane, već je sve više i novih tehnoloških izuma kako bi se nadomijestio manjak električne energije, piše RTS.

U Švajcarskoj su se poigrali sunčevom sjenkom - odnedavno struju proizvode i iz refleksije sunčeve svjetlosti na snijegu, a za to su idealni planinski vijenci osunčani i zimi.

To je potvdio i projekat - 5.000 solarnih panela postavljenih na zid najduže švajcarske brane na 2.400 metara nadmorske visine, koji cijele godine zadovoljavaju kompletnu potrošnju struje naselja u podnožju. Do kraja decenije planiraju da instaliraju više od 4.000 takvih solarnih elektrana.

- Ova instalacija je važna jer zimi proizvodi mnogo struje. Naša lokacija je često iznad nivoa oblaka, što je posebno pogodno za solarnu energiju. Imamo odsjaj sunčeve svjetlosti na snijegu, a paneli nam odlično funkcionišu i na niskim temperaturama, tako da su ovo idelni uslovi - kaže Žanet Štranc iz Akspo grupe.

Španska vlada prošle godine dala je zeleno svjetlo za 182 velike vjetro i solarne elektrane. Za to treba obezbijediti i velike površine zemljišta pa je pokrenut pilot-projekat da se paneli postave u vinograde. Očekuje se dvostruka korist i novi kilovati struje i neophodana hladovina za vinovu lozu.


Šta sa istrošenim panelima?

Traži se odgovarajući način za reciklažu istrošnih panela, koja je za sada i koplikovana i preskupa. Tim naučnika iz Australije nudi ekološki prihvatljiv metod izdvajanja vrijednog silicijuma iz starih solarnih ploča bez opasnih hemikalija, ali praksa pokazuje da je to i dalje neisplativo.

- Sada je jeftinije odložiti ih na deponiju nego oporaviti. Da pokušamo ne samo da odvojimo panel i ćeliju, već da to učinimo na način koji je finansijski, ne samo laboratorijski, održiv kao poslovni model - kaže Džon Polhil, direktor za infrastrukturna partnerstva, Održivost Viktorija.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija

Pionirski projekat kompanije MT-Komex BiH - Uskoro kreće izgradnja fotonaponske elektrane u Goraždu

Beogradska kompanija MT-Komex zajedno sa MT‑Komex BH uskoro će početi gradnju svog debitantskog projekta u BiH, fotonaponsku elektranu (FNE) Rešetnica, koja će biti izgrađena u istoimenom mjestu u gradu Goraždu, u Bosansko-podrinjskom kantonu. Izgradnja solarne elektrane u BiH biće odrađena po sistemu "ključ u ruke". Dakle, planiranje i izrada modela elektrane, dopremanje potrebnih materijala, tehnologije i radne snage do

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.