NavMenu

U Sarajevu predstavljeni projekti Svjetske banke vrijedni 365 miliona dolara

Izvor: eKapija Petak, 24.03.2023. 08:16
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/Public Domain Pictures)


Aktivnosti Svjetske banke u BiH predstavljeni su na sastanaku Foruma za koordinaciju razvojnih partnera (DCF) koji je održan u Sarajevu u organizaciji Ministarstva finansija i trezora BiH.

Sastankom su kopredsjedavali pomoćnik ministra u Sektoru za koordinaciju međunarodne ekonomske pomoći Dušanka Basta i šef Ureda Svjetske banke u BiH Christopher Sheldon.

Šef Ureda Svjetske banke u BiH predstavio je njihov portfolio i novi "Okvir partnerstva sa BiH za period od 2023. do 2027. godine" koji definira prioritete za narednih pet godina.

Kako je istaknuto, aktuelni program Svjetske banke uključuje 11 projekata u ukupnoj vrijednosti oko 630 miliona američkih dolara, a naglašeno je da buduće finansiranje, prema novom Okviru, planira još osam projekata u ukupnoj vrijednosti od 365 miliona dolara.

Svjetska banka je dioničar u 189 zemalja u svijetu, uključujući BiH, čiji su ciljevi da se iskorijeni siromaštvo i poboljša životni standard u okviru 12.000 projekata što predstavlja finansijsku podršku rastućim ekonomijama u vrijednosti 46 milijardi američkih dolara.

Bosna i Hercegovina član je Grupe Svjetske banke od 1993. godine koja je do sada uložila 2,5 milijardi dolara u više od 120 projekata. Sredstva su plasirana u projekte obnove cesta, željeznica, aerodroma, električne mreže, elektrana, vodosnabdijevanje, gas i grijanje.


Predstavnici Svjetske banke i njihovi partneri potom su obilježili Svjetski dan voda i predstavili trenutna kretanja i angažman u upravljanju vodnim resursima u BiH. Zatim je predstavljen i ''Savez za vode'' u okviru kojega se odvija saradnja međunarodnih partnera u rješavanju pitanja u vezi sa vodama u BiH. "Savez za vode" u BiH predstavlja platformu koju čine međunarodne razvojne organizacije aktivne u sektoru vodnih usluga u koji je uloženo više od 210 miliona eura u proteklih deset godina.

Sve prezentacije i materijali sa sastanka dostupni su na web stranici Foruma za koordinaciju razvojnih partnera www.donormapping.ba .

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.