NavMenu

Italijani investiraju u ruralni razvoj regije Una - Sana

Izvor: eKapija Utorak, 15.03.2011. 12:54
Komentari
Podeli

U okviru 4. Radionice PRICES projekta u Sarajevu je u krajem prošle sedmice potpisan Memorandum o saradnji vezano za implementaciju aktivnosti u sektoru ruralnog razvoja, a u skladu sa Strategijom ruralnog razvoja regije Una – Sana, saopćila je press služba Općine Sanski Most.

Memorandum su potpisali Sanjin Halimović ispred Općine sanski Most, Hamid Ćustović ispred Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu, te Rosaria Barresi ispred Odjeljenja za strukturalne intervencije iz oblasti poljoprivrede regije Sicilija, kao investitor projekta.

Putem PRICES projekta izričito se namjeravaju realizirati dvije studije i dva projekta:

  • Studija o održivosti izgradnje sistema stanica za prikupljanje, otkup i zaštitu ljekovitog bilja, šumskih plodova i viškova poljoprivrednih proizvoda
  • Studija o mogućnostima proizvodnje u zatvorenom prostoru (uvođenje novih tehnologija i kultura u poljoprivrednoj proizvodnji)
  • Programi edukacije za glavne stakeholdere općine, s ciljem poticanja i unapređenja organske poljoprivredne proizvodnje i njenog certificiranja
  • Program edukacije za tehničare općine Sanski Most i druga profesionalna lica, javna i privatna koja djeluju na teritoriju općine, na zaštiti zemljišta i voda od negativnog uticaja iz poljoprivrede i drugih difuznih izvora zagađenja.

Iz općine navode da je projektom predviđeno da se u implementaciju uključe svi relevantni subjekti iz oblasti ruralnog razvoja – LAG Una-Sana, ZZ Agrisan, Udruženje Terra Sana, Poljoprivredna škola Sanus futurum – a rok za implementaciju je 31.05.2011.

Pri potpisivanju memoranduma Općinski načelnik Sanjin Halimović je izrazio nadu da će ovo biti samo jedan u nizu do sada uspješno realiziranih projekata sa italijanskim partnerima i iskazao dalju saradnju i spremnost u zajedničkoj realizaciji aktivnosti usmjerenih ka poboljšanju kvaliteta života i unapređenje ruralnog razvoja na području općine Sanski Most.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.