NavMenu

Bake su imale pravo: Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće

Izvor: Večernji list Ponedjeljak, 14.03.2011. 15:33
Komentari
Podeli

Jabuke su male riznice antioksidansa, hranjivih tvari koje usporavaju starenje i bolesti te mogu produljiti život 10 posto. Potvrdili su to nedavno kineski znanstvenici te istaknuli da žene koje često jedu jabuke i do 22 posto manje obolijevaju od srčanih bolesti.

Jabuke su vrlo hranjive i pored toga daju brzi osječaj sitosti, što je vrlo korisno kada je riječ o držanju dijete ili pokušaju da se privremeno odgodi glad ili izbjegne obrok.

Jabuke istovremeno sadrže vrlo malo kalorija, svega 80 kalorija i zadovoljava oko 4 do 5 postotka dnevnih energetskih potreba organizma.

Kalorije u jabukama su prisutne većinom u šećerima, kojih je u jabukama 8-18 % (različiti postoci su ovisni od vrste jabuka i okolnosti, u kojima su rasle).

Zrela jabuka sadržava 84-88% vode in zato je vrlo dragocjena namirnica, koja organizam opskrbljuje s tekućinom. Jabuka ima malo kiselkast ukus zbog inače malog sadržaja organskih kiselina (0.25 do 0.5 grama na 100 g jabuka), koje reguliraju bakterije u crijevima.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Spreman novac za Vidikovac iznad Trebinja, raspisan i tender za izvođača radova

Gostujući u jutarnjem programu Herceg televizije, gradonačelnik Grada Trebinja, Mirko Ćurić govorio je o raznim temama, među kojima su i projekti značajni za ovaj grad. Ćurić je istakao da je u planu izgradnja vidikovca iznad Trebinja, što će sigurno biti turistička atrakcija. Dodao je da turisti iz godine u godinu žele da vide nešto novo, a Grad Trebinje će nastojati da im to i pruži. - Spremna je projektna dokumentacija za

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.