NavMenu

Srednjovjekovna nekropola stećaka Tešanovića krčevine u Mrkonjić Gradu proglašena nepokretnim kulturnim dobrom

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2023. 15:15
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Vladimir Tadić)Ilustracija
Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa donio je Rješenje kojim se proglašava nepokretnim kulturnim dobrom srednjovjekovna nekropola stećaka Tešanovića krčevine, selo Baljvine, Opština Mrkonjić Grad.

Srednjovjekovna nekropola stećaka Tešanovića krčevine se nalazi u selu Baljvine u zaseoku Šehovci, u šumi nadomak seoskog puta koji iz Šehovaca vodi ka zaseoku Konjevići. Selo Baljvine je od Mrkonjić grada udaljeno oko 15 km na sjeverostočnu stranu. Položaj Baljvina reljefom je izolovan od saobraćajnica, a u blizini puta Banja Luka – Jajce.

Tačan broj stećaka teško je utvrditi, s obzirom na konfiguraciju terena i činjenicu da su u jednom dijelu nekropole spomenici, u prvom redu usljed pririodnih procesa u velikoj mjeri oštećeni. Na postojećoj geodetskoj podlozi ucrtano je 25 pojedinačnih spomenika, uz konstatciju da je na samom terenu teško utvrditi da li su sačuvani ostaci zaista predstavljali nadgobne spomenike.

Većina spomenika je prekrivena lišajevima ili korjenskim sistemom, posebno se to odnosi na spomenike u obliku ploča. Natpisi nisu zabilježeni, ili bar nisu vidljivi ni na jednom spomeniku. Sa druge strane centralno mjesto u okviru nekropole stećaka imaju tri ogromna monolitna spomenika sa postoljima, na čitavom području opštine Mrkonjić Grada svakako najveća.

Pored vrijednosti detalja (pretpostavljena predstava slona), dakle simboličke vrijednosti, važan je i kontekst položaja odnosno prirodni ambijent u kome se nekropola nalazi.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.