NavMenu

RS planira gradnju autoputa Trebinje-Višegrad - Razvojni projekti za Trebinje uključuju aerodrom, bolnicu ali i novi hotel sa pet zvjezdica

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2023. 15:14
Komentari
Podeli
(Foto: LIUSHENGFILM/shutterstock.com)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Trebinju da će izgradnja aerodroma i auto-puta, brze saobraćajnice od Trebinja do Višegrada u potpunosti promijeniti sliku Trebinja i Hercegovine te omogućiti nove investicije i radna mjesta.

Dodik je istakao da Vlada Srbije, koja će da graditi aerodrom u mjestu Taleža, planirala u svom budžetu sredstva za ovu investiciju, što dovoljno govori o ozbiljnosti ovog projekta.

On je kazao i da Republika Srpska planira izgradnju auto-puta, brze saobraćajnice od Trebinja do Višegrada, čime će Trebinje i Hercegovina biti spojeni sa auto-putem Miloš Veliki, koji gradi Srbija do granice sa Republikom Srpskom u Vardištu kod Višegrada.

- Već imamo razgovore sa kineskim partnerima o ovom projektu. Tražimo od njih projektovanje i finansiranje. Ovo je uz aerodrom najvažniji projekat za ovu regiju - kazao je Dodik.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj INFO MAPI.


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dodik je kazao i da će izgradnja solarnih elektrana na Zupcima iznad Trebinja omogućiti dodatne prihode u gradski budžet, nova radna mjesta i energetsku stabilnost Srpske.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je izgradnja nove bolnice u Trebinju najveća investicija u zdravstveni sektor poslije UKC-a u Banjaluci, ističući da je predviđeno da radovi na izgradnji ovog kapitalnog objekta počnu do kraja marta.

Višković je kazao da je Vlada Srpske obezbijedila 128.000.000 KM za ovaj izuzetno važan projekat ne samo za Trebinje, već za cijelu Hercegovinu i Srpsku, te da je predviđeno da osim izgradnje objekta bude nabavljena i sva neophodna medicinska oprema.


On je istakao da je Vlada RS već uplatila prvu ratu za izgradnju bolnice, što je predviđeno ugovorom o njenoj izgradnji.

- Za nekoliko dana očekujemo građevinsku dozvolu za pripremne radove i do kraja marta ćemo početi radove. Ovo je jedan od najvažnijih projekata za Trebinje i Hercegovinu - poručio je Višković.

Trebinju potreban hotel sa pet zvjezdica


Višković je naveo da je sa rukovodstvom Grada dogovorio da se u narednom periodu pronađe ozbiljan investitor koji bi u Trebinju izgradio hotel sa pet zvjezdica.

- To je neophodno Trebinju kao turističkom mjestu broj jedan u Republici Srpskoj - naveo je Višković.

On je istakao i da je izgradnja aerodroma i dalje prioritet i da nema odustajanja od tog projekta, saopšteno je iz Grada Trebinje.Komentari
Vaš komentar

Top priče

04.06.2023.  |  Energija, Industrija

Enersol novi koncesionar za gradnju šest solarnih elektrana kod Mostara

Kompanija Energo Sunce iz Posušja koja je dobila koncesiju za izgradnju šest solarnih elektrana u mostarskom naselju Miljkovići prenijela je koncesiju na firmu Enersol iz Posušja. Kako se navodi u ugovoru o prijenosu koncesije, planirana je izgradnja elektroenergetskih objekata, i to: - FNE Energo MI 1 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 2 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 3 instalisane snage 999,99 kW- FNE Energo MI 4

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.