NavMenu

Kordić: Milion maraka za povezivanje mostarskog i zagrebačkog aerodroma

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2023. 13:11
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mostar-airport.ba)Ilustracija
Mjesec maj bi u Gradu Mostaru trebao donijeti više promjena na bolje, od spajanja Aerodroma Mostar s velikim evropskim gradovima preko Zagreba do bržeg i jeftinijeg odvoženja otpada nakon spajanja dva komunalna preduzeća, najavio je gradonačelnik Mostara Mario Kordić.

On je u stanci sjednice Gradskog vijeća podsjetio da je objavljen javni poziv za obavljanje usluge redovnog međunarodnog linijskog avio prijevoza na liniji Mostar – Zagreb – Mostar, a rok za primanje ponuda je bio do 21. mart.

– Ni u kom slučaju se ne odustaje, kontinuirano razgovaramo sa svima i nudimo naše usluge kako zajedno možemo pomoći i podići priču oko Aerodroma Mostar. Vidjeli ste da je raspisan javni poziv, moram priznati da trenutno nemam informaciju je li se tko javio, a ideja je da preko Zagreba, kao jednom od ozbiljnijih hubova i da nam on bude put ili vrata u svijet – rekao je Kordić, prenosi mostarski.ba.

Na taj način, dodao je, pokušava se pomoći Aerodromu Mostar da krene s redovnim linijama.

– Mislim da smo na dobrom putu, ali morat ćemo se strpiti još dvadesetak dana da vidimo tko se javio, pod kojim uslovima će se ući u pregovore i ostalo. Naš je cilj da do 3. maja imamo sve to kompletno završeno jer u to vrijeme počinje privredni sajam u Mostaru pa bi bila lijepa poruka da bi i privrednici koji dolaze u Mostar možda razmišljali o ulaganju. U budžet smo stavili iznos od milion maraka, jer je to čista matematika – istakao je mostarski gradonačelnik.

Novinare je zanimalo i dokle se došlo s procesom spajanja javnih komunalnih preduzeća Parkovi i Komos.

– Što se tiče najave ujedinjenja komunalnih preduzeća, mislim da smo to najavili početkom mandata i to je koncept ove gradske uprave. Nedopustivo je da imamo više javnih preduzeća koji se bave jednim te istim poslom i zbog toga imamo anomalije u ZKP-u – ustvrdio je.

Po njegovim riječima, čeka se rješavanje stečajnog plana Komosa što bi se trebalo dogoditi vrlo brzo.

Kada je u pitanju situacija na odlagalištu komunalnog otpada na Uborku, gradonačelnik je kazao kako je gradska uprava u konstantnoj komunikaciji s inicijativom "Jer nas se tiče", koja godinama traži njezino zatvaranje.

– S inicijativom "Jer nas se tiče" je komunikacija stalna kroz ove dvije godine, a zahtjevi koje oni imaju u vezi povlačenja tužbe nisu realni i nisu ostvarivi. Ne može se deponija koja već postoji brisati iz Prostornog plana jer će se tim lokalitetom Grad Mostar vječito baviti, što ne znači da ćemo odlagati smeće. Skidanje s Prostornog plana ne dolazi u obzir i to je sulud zahtjev. Na deponiji se rade aktivnosti vezane za novi koncept upravljanja otpadom, a povlačenje tužbe od strane inicijative bi nam olakšalo posao, jer bi to otkočilo proces dobivanja kredita od EBRD-a i onda bi mogli vrlo ozbiljne radove pokrenuti. Ovako se mučimo, ali radimo – zaključio je gradonačelnik Mostara.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.