NavMenu

Raspisan tender za glavni projekat dionice brze ceste Lašva-Nević polje kroz poslovnu zonu Vitez, vrijednost nabavke skoro 2 mil KM

Izvor: eKapija Srijeda, 22.03.2023. 11:33
Komentari
Podeli
(Foto: Pixabay.com/jryanphotog)
Ceste FBiH su raspisale javni poziv za izradu glavnog projekta izgradnje brze ceste Lašva-Nević polje, dionice koja prolazi kroz poslovnu zonu Vitez.

Procijenjena vrijednost radova iznosi 1.709.401 KM bez uračunatog PDV-a.

Predmet projektnog zadataka je izrada idejnog i glavnog projekta brze ceste Lašva–Nević Polje na dijelu prolaza kroz poslovnu zonu Vitez u dužini cca 4,3 km.

Projektni zadatak podrazumijeva i izvođenje geotehničkih istražnih radova za fazu idejnog i glavnog projekta, te izradu potrebnih studija i separata za pribavljanje urbanističke suglasnosti i odobrenja za građenje. Specifičnost ovog zadatka je da brza cesta prolazi kroz poslovnu zonu te je potrebno ponuditi odgovarajuća tehnička rješenja kako bi se zadovoljile potrebe tranzitnog i lokalnog prometa.

U prvoj fazi potrebno je izraditi idejni projekt ceste, izvesti istražne radove za potrebe izrade idejnog projekta, Izraditi Saobraćajnu studiju u svrhu potvrđivanja usvojenog prometnog profila ceste, pripremiti Zahtjev za prethodnu procjenu utjecaja na okoliš, te po Rješenju FMOiT ažurirati postojeću ili uraditi novu Studiju utjecaja na okoliš, u skladu sa važećom zakonskom regulativom, navodi se u tenderskoj dokumentaciji

Prva faza za cilj ima pribavljanje svih prethodnih suglasnosti nadležnih institucija, odnosno njihovo produženje, te pribavljanje urbanističke suglasnosti, koja je osnova za izradu glavnog projekta ceste. U prvoj fazi izrade projektne dokumentacije potrebno je izraditi i Novelirani elaborat eksproprijacije na osnovu idejnog projekta. Osnovni cilj je da se svi do sada izrađeni dokumenti i dobijene suglasnosti iskoriste radi pojednostavljivanja i ubrzavanja potrebnih procedura i ishođenja odobrenja za građenje.

Brza ceste Lašva-Nević Polje je dio međunarodne rute TEN-T Core Network E-761 (Bihać- Bosanski Petrovac-Jajce) i dio SETTO mreže dionica 2a Okučani (Hrvatska)– Banja Luka – Travnik – Lašva.

Planirana brza cesta će povezati centralna područja BiH sa autocestom na Koridoru 5c u blizini petlje Lučani (Lašva) te će predstavljati važan putni pravac za Federaciju BiH u smjeru zapad – istok.


Okvirna strategija prometa opisuje provedbu Prometne politike do 2030. godine. Ovaj dokument predviđa izgradnju brze ceste Lašva – Bihać i označen je kao jedan od prioritetnih projekata u sektoru razvoja mreže autocesta i brzih cesta na teritoriji Federacije BiH.

Brza cesta Lašva-Nević polje podijeljena je u 5 LOT-ova. Implementacija LOT-ova 1, 2, 3 i 5 je odlukom Vlade FBiH, od 02.09.2021. godine, o utvrđivanju javnog interesa za izgradnju brze ceste, dodijeljena je JP Autoceste FBiH , a Implementacija LOT-a 4 (prolaz kroz poslovnu zonu Vitez) zbog specifičnosti je dodijeljena JP Ceste FBiH.

Rok za dostavljanje ponuda je 5. maj, a detalji se nalaze OVDJE.

Koje dionice autoputeva i brzih puteva su izgrađene u Bosni i Hercegovini, a koje su u planu, možete pogledati u našoj INFO MAPI.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

31.05.2023.  |  Agro, Finansije

BIMAL Grupa potpuno preuzela fabriku jestivog ulja BIMAL Sunce iz Sombora

BIMAL Grupa uspješno je završila postupak potpunog preuzimanja somborske fabrike za proizvodnju jestivog ulja BIMAL Sunce, i na taj način postala jedini vlasnik kompanije, saopšteno je iz BIMAL Grupe. BIMAL Grupa je 2019. godine kao većinski vlasnik stekla neposrednu pojedinačnu kontrolu nad somborskom fabrikom ulja Sunce, da bi 25. maja 2023. stekla 100% vlasništvo, kupovinom ostatka udela od manjinskog suvlasnika. Potpuno preuzimanje

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.