NavMenu

Opštine krenule u finansiranje novih projekta

Izvor: Glas Srpske Ponedjeljak, 14.03.2011. 09:14
Komentari
Podeli

Većina opština u Srpskoj usvojila je strateške planove za razvoj, pa će tako Mrkonjić Grad subvencionisati mala i srednja preduzeća, Prijedor će finansirati razne poljoprivredne projekte, a Kozarska Dubica stimulisati potencijalne investitore.

Načelnik Odjeljenja za privredu i finansije opštine Mrkonjić Grad Željka Stojičić rekla je da je ove godine planirano 287.500 maraka za izgradnju novih privrednih kapaciteta ili njihovo proširenje putem kreditiranja.

"Planirano je 253.000 maraka za subvencije malim i srednjim preduzećima i razvoj poljoprivredne proizvodnje, te za podsticaj zapošljavanja pripravnika", istakla je Stojičićeva i dodala da će biti izdvojeno i 50.000 maraka za izradu regulacionih planova za poslovne zone.

Opština Prijedor planirala je da ove godine izdvoji sredstva za razvojne projekte, podsticaj zapošljavanju i unapređenje poljoprivrede. "Za projekte u oblasti poljoprivrede za ovu godinu predviđeno je više od milion maraka, od čega je 912.000 maraka planirano za podsticaj razvoja poljoprivrede, a 500.000 za razvoj privrede", rekao je načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Boro Vojvodić.

Dodao je da u oblasti razvoja privrede Prijedor ima 16 projekata, a jedan od njih je i podsticaj samozapošljavanja, za koji je planirano 150.000 maraka. "Svake godine raspišemo javni poziv na koji se mogu prijaviti svi nezaposleni, koji moraju da prođu obuku koju drži razvojna agencija "Preda", poslije čega rade biznis plan, na osnovu kojih se bira maksimalno 30 korisnika, a koji mogu da dobiju sredstva od 3.500 do 5.000 maraka", istakao je Vojvodić.

U opštini Novi Grad planirana su sredstva za podsticaj malih i srednjih preduzeća, dok je opština Srbac u namjeri privlačenja investitora usvojila podsticajne mjere za kupovinu zemljišta u industrijskim zonama "Crnaja" i "Sitneši", u cilju izgradnje novih objekata.

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka naglasili su da se ove mjere ogledaju u smanjenju cijene zemljišta, koja je u poslovnim zonama umanjena za 90 odsto u odnosu na tržišnu cijenu.

Opština Kozarska Dubica utvrdila je uslove ulaska investitora u poslovnu zonu "Lipova Greda", kojima je predviđen paket stimulativnih mjera za sve potencijalne ulagače, koje se odnose na cijenu građevinskog zemljišta u poslovnoj zoni, a koje zavise od broja novozaposlenih radnika i vrijednosti investicije.

"Predviđen je i popust za investitore koji namjeravaju da pokrenu pogon za preradu poljoprivrednih proizvoda, koji će angažovati lokalne poljoprivredne proizvođače", potvrdili su u opštini Kozarska Dubica.

Poslovne zone

Na osnovu strateških planova za razvoj određeni su pravci i prioriteti razvoja opština. "U cilju privlačenja investitora neke lokalne zajednice rade i na osnivanju poslovnih zona, u kojima nastoje da investitorima obezbijede veoma povoljne uslove za poslovanje", kažu u Područnoj privrednoj komori Banjaluka.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Finansije

U Srpskoj počinje novi sistem fiskalizacije

Poreska uprava Republike Srpske objavila je javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne fiskalizacije i subvencionisanje troškova inicijalne fiskalizacije prve grupe obveznika fiskalizacije, čime i zvanično počinje novi sistem fiskalizacije u Republici Srpskoj za poreske obveznike. Јavni poziv, u skladu sa Pravilnikom o dinamici fiskalizacije, sadrži obaveze obveznika fiskalizacije, operatera fiskalnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.