NavMenu

Norvežani zainteresirani za ulaganja za izgradnju industrijskog parka u Aluminiju

Izvor: eKapija Ponedjeljak, 14.03.2011. 08:35
Komentari
Podeli

Njegova ekselencija, veleposlanik Kraljevine Norveške u BiH Jan Braathu i glavni ravnatelj Gospodarske komore Švedske i Norveške u BiH Slobodan Nešković, u pratnji člana Nadzornoga vijeća Aluminija Vjekoslava Domljana, posjetili su Aluminij, kako bi se upoznali s mogućnostima norveških ulaganja u izgradnju industrijskoga parka u krugu naše tvornice, što je izvorna zamisao prof. Domljana.

"Proizvodnja i prerada aluminija prvom su i najstarijom granom industrijskoga razvitka Norveške, ali smo danas suočeni s drastičnim porastom troškova proizvodnje, s obzirom na rast cijene struje i drugih sirovina, te strateški tražimo mogućnosti izgradnje poslovnih odnosa u drugim zemljama. BiH nam je zanimljiva iz razloga što je Aluminij d.d. Mostar lokomotivom razvitka ovoga podneblja, može biti i pokretačkom snagom razvitka cjelokupne regije, a strateške su prednosti u tomu što već imate razvijene i tehnologiju i znanje", kazao je veleposlanik Braathu.

Iz Aluminija su istaknuli da proizvode najkvalitetniji aluminij u svijetu i to u potpunosti osuvremenjenom proizvodnom procesu, te da godinama surađuju s nizom zvučnih svjetskih gospodarskih divova.

Direktor Aluminija Ivo Bradvica naglasio je kako Aluminij svoj posao i postojanje promatra dugoročno te su i njihovi strateški planovi okrenuti budućnosti, a zamisao o industrijskomu parku itekako podržavaju.

Direktor je također, goste upoznao s trenutačnim stanjem, postupnim izlaskom Aluminija iz krize, započetim razvojnim projektima plinofikacije dijela pogona, stanjem s privatizacijskim procesom i sa strateškim planom za izgradnju nove elektrolize, za što kažu, traže pouzdane i stabilne partnere.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.