NavMenu

McDonalds do ljeta u Sarajevu

Izvor: Nezavisne novine Subota, 12.03.2011. 11:12
Komentari
Podeli

Najpoznatiji svjetski lanac brze hrane "McDonald`s" zvanično ulazi na tržište Bosne i Hercegovine, a prva dva restorana otvoriće u Sarajevu do sredine ljeta, potvrđeno je Nezavisnim u kompanijama koje su u kontaktu sa predstavnicima ove globalne tvrtke.

Izvori Nezavisnih navode da "McDonald`s" neće otvoriti restoran u Sarajevu u zgradi Napretka, u Titovoj ulici, nego na mjestu nekadašnjeg ekspres restorana "Bosna", u blizini sjedišta "Energopetrola", takođe u Titovoj ulici.

Drugi restoran, pišu ove novine, pozivajući se na svoje izvore, biće otvoren u naselju Nedžarići, pored hotela "Radon plaza" i u njemu će se hrana kupovati bez izlaska iz automobila.

Izvođenje unutrašnjih građevinskih radova na restoranu u centru grada već je počelo, dok bi radovi na objektu u Nedžarićima uskoro mogli početi.

Njihovi izvori navode i da je nakon Sarajeva na redu Banjaluka, gdje će prvi McDonald`sov restoran biti otvoren u saradnji sa "Deltom" u Delta city centru koji treba da bude izgrađen, a u skorije vrijeme treba očekivati i otvaranje centra u Bihaću. Nakon toga "McDonald`s" će se proširiti na Tuzlu, Mostar i druge bh. gradove. Budući da posluje na principu franšiza (davanje svog brenda i svog načina rada lokalnim partnerima), "McDonald`s" je našao partnera u BiH s kojim će otvoriti restorane, ali naši izvori njegovo ime u ovom trenutku nisu spremni da saopšte.

Banjalučki ekonomista Saša Grabovac kaže da ulazak McDonald`sa na tržište BiH ima pozitivne i negativne strane.

"Pozitivno je što jedna ovako velika kompanija dolazi u BiH, čime daje signal da se u ovu zemlju isplati ulagati. To pokazuje i da na tržištu BiH postoji mogućnost razvoja i povećanja standarda stanovništva. Negativne strane ogledaju se u sličnim efektima koje je prouzrokovao dolazak velikih trgovačkih lanaca u BiH, odnosno u mogućem gašenju ćevabdžinica, hamburgernica i drugih objekata koji prodaju brzu hranu", kaže Grabovac i dodaje da će broj otpuštenih vjerovatno biti veći od onoga koji će "McDonald`s" zaposliti u svojim restoranima.

Ideja o otvaranju "McDonald`sa" u BiH potiče još iz doba sarajevske Olimpijade, održane 1984. godine, a poslije rata aktuelizovana je u više navrata. Ovaj lanac brze hrane imao je namjere da otvori restorane u sarajevskom Starom gradu, na mjestu tadašnje "Gradske kafane", te u Nedžarićima, navodno je imao franšizera koji bi bh. tržište pokrivao iz Makedonije, ali je odustao nakon analize tržišta koje je tada ocijenjeno malim i rizičnim.

Otvaranje restorana u Sarajevu nudio je "McDonald`su" i BBI centar prije nego što je ovaj objekat završen, ali je regionalna podružnice ove kompanije u Austriji ponudu odbila. Spekulisalo se i o otvaranju restorana u nedavno otvorenom "Alta" šoping centru u Sarajevu, ali su i te informacije demantovane.

"McDonald`s" je na kraju 2010. godine imao više od 31.000 restorana širom svijeta, u kojima se svakodnevno posluži više od 50 miliona gostiju. U Evropi ima 6.700 restorana koje posjećuje 12,3 miliona gostiju. Prisutan je u zemljama okruženja, a primjerice, u Hrvatskoj ima 18 restorana.

Ne plaše se konkurencije

U sarajevskom fast fud lancu "Urban Grill" kažu da ulazak "McDonald`sa" neće toliko poljuljati tržište koliko se u javnosti spekuliše. "U BiH je došlo mnogo poznatih imena iz ove oblasti. Nedavno je `Vapiano` otvorio restoran u Sarajevu i to nije dovelo do potresa. Vjerujem da tako neće biti ni sa dolaskom McDonald`sa. Za mene ulazak ove kompanije znači mnogo više od ugostiteljske ponude. To govori da se nalazimo na karti interesantnih svjetskih investitora", kazao je Admir Smajlagić, direktor "Urban Grilla".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.