NavMenu

PURS: Ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava

Izvor: eKapija Utorak, 21.03.2023. 15:41
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)Ilustracija

Iz Poreske uprave Republike Srpske (PURS) podsjetili su poreske obveznike da 31. marta 2023. godine ističe rok za podnošenje godišnjih poreskih prijava za 2022. i 2023. godinu, a koje je moguće podnijeti i elektronskim putem.

- Kada su u pitanju fizička lica, 31. marta 2023. godine ističe rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2022. godinu, zatim za podnošenje Godišnje prijave poreza po odbitku za 2022. godinu, koju podnose samo nosioci komercijalnih i nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava, te Poreske prijave za registrovano oružje za 2023. godinu i Poresku prijavu za naknadu za protivgradnu zaštitu po hektaru obradive površine za 2022. godinu. Takođe, 31. marta ističe i rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2022. godinu za nosioce komercijalnih i nekomercijalnih porodičnih poljoprivrednih gazdinstava koji su ostvarili prihod od obavljanja poljoprivredne djelatnosti - navode u PURS.

Za preduzetnike, 31. marta ističe rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dohodak za 2022. godinu i Godišnje poreske prijave za malog preduzetnika koja se podnosi samo ako u 2022. godini nisu podnesene mjesečne prijave za malog preduzetnika i/ili je u 2022. godini prijavljen porez manji od 600 KM.

Kada su u pitanju pravna lica, poslovne jedinice pravnih lica iz FBiH, te strana pravna lica sa stalnim mjestom poslovanja, 31. marta 2023. godine ističe rok za podnošenje Godišnje poreske prijave za porez na dobit za 2022. godinu, zatim Godišnje prijave kontrolisanih transakcija sa povezanim licima za 2022. godinu, koju podnose poreski obveznici čiji ukupan iznos kontrolisanih transakcija u 2022. godini prelazi 700.000 KM, te poreske prijave za registrovano oružje za 2023. godinu.


Više informacija o rokovima za podnošenje poreskih prijava i rokovima za plaćanje poreskih obaveza, poreski obveznici mogu pronaći u "Poreskom kalendaru za 2023. godinu", a koji je objavljen na internet stranici Poreske uprave RS.

Poreska uprava Republike Srpske pozivala je poreske obveznike da poštuju zakonom propisane rokove, te da na vrijeme podnose poreske prijave, ali i da u zadatim rokovima plate zakonski propisane poreske obaveze i na taj način izbjegnu eventualne sankcije zbog propuštanja rokova.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

30.05.2023.  |  Agro, Zdravstvo

Šta nutricionisti kažu o kombinaciji paradajza i krastavaca u salati

Krastavci, paradajz, mirođija, so i biber po ukusu, malo biljnog ulja – jednostavna, ukusna i veoma popularna salata već nekoliko godina izaziva brojne kontroverze. Ruska nutricionistkinja Alena Paretsku da objašnjava u čemu je tajna. - Skoro svi prave i jedu salatu od krastavaca i paradajza sa zelenilom, ali postoje dokazi da se sve moguće prednosti povrća kada se pomiješaju u jednoj salati mogu djelimično neutralisati. Vjeruje se da

eKapija+

Vidi sve
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.