NavMenu

Gubitak bankarskog sektora u RS 19 miliona, u FBiH 102 miliona

Izvor: SRNA Petak, 11.03.2011. 09:12
Komentari
Podeli

Komercijalne banke u BiH prošlu godinu su završili sa gubitkom od oko 122 miliona KM, od čega je gubitak bankarskog sektora u Republici Srpskoj 19,3 miliona KM, a u Federacije BiH 102,6 miliona KM.

Direktorica Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac precizirala je da je devet banaka u RS ostvarilo tekuću dobit od 29,3 miliona KM, dok je jedna banka, zbog strožijih rezervisanja, imala gubitak od 48,6 miliona KM, što je uticalo da se na nivou bankarskog sektora po prvi put u posljednjih nekoliko godina ostvari gubitak.

Prema njenim riječima, ukupan prihod banaka u RS u prošloj godini iznosio je 458,4 miliona KM i manji je za tri odsto nego 2009, dok su ukupni rashodi iznosili 469,9 miliona KM i za četiri procenta su veći nego 2009.

Injac je navela da je ukupan osnovni kapital banaka prošle godine iznosio 562,4 miliona KM, što je za 16 procenata više nego 2009, dok je akcionarski kapital povećan za 28 odsto, što je rezultat izvršene dokapitalizacije šest banaka u ukupnom iznosu od 120,3 miliona KM.

"Neto kapital iznosi 666,5 miliona KM i veći je za 12 odsto u odnosu na 2009. godinu, a stopa adekvatnosti kapitala je 15,8 odsto i na nivou je kao i 31. decembra 2009. godine", istakla je Injac na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Ona je navela da su depoziti u bankama 2010. godine zabilježili pad od devet odsto.

Direktor Agencije za bankarstvo FBiH Zlatko Barš rekao je da je, prema preliminarnim podacima, prošlogodišnji gubitak od 157,3 miliona KM ostvarilo pet banaka u ovom entitetu, dok je dobit u iznosu od 54,7 miliona KM ostvarilo 14 banaka.

"Bilansna suma bankarskog sektora zaključno sa 31. decembrom 2010. iznosila je 15,1 milijardu KM i manja je za jedan odsto u odnosu na prethodnu godinu", rekao je Barš. Ukupan kapital prošle godine porastao je za jedan odsto ili za 17 miliona KM.

Prema njegovim riječima, neto kapital, kao i regulatorni, smanjen je za za dva odsto ili 50 miliona KM, i na kraju prošle godine iznosio je oko dvije milijarde KM.

"Koeficijent adekvatnosti kapitala, kao jedan od najvažnijih pokazatelja snage i adekvatnosti kapitala banaka, iznosio je 15,8 odsto, što je za 0,3 procentna poena manje nego na kraju 2009. godine", istakao je Barš.

On je rekao da su banke u FBiH dobro podnijele negativne efekte globalne finansijske krize, te da je bankarski sektor uspio da zadrži stabilnost, likvidnost i solventnost, odnosno sačuvana je jaka kapitalna osnova.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.