Izvor: eKapija | Srijeda, 09.03.2011.| 14:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

U Sarajevu održan Austria Showcase - Unapređenje ekonomskih odnosa BiH i Austrije

(Foto: b)

Advantage Austria - Trgovinski odjel Ambasade Republike Austrije organizirao je danas u Sarajevu Austria Showcase na temu "Infrastruktura i komunalna infrastruktura.

U saradnji sa Privrednom komorom KS održani su privredni susreti austrijskih i bosanskohercegovačkih kompanija s ciljem daljnjeg unapređenja ekonomskih odnosa između dvije zemlje.

Pored prezentacije austrijskih kompanija održani su i bilateralni razgovori austrijskih i sarajevskih kompanija.

"Ovaj današnji Austria Showcase treba da doprinese intenziviranju privredne povezanosti sa BiH, kako bi međusobne potencijale još bolje iskoristili. Na njemu učestvuju kompanije za različite infrastrukturne projekte sa različitim interesima za bh. tržište, uz nadu da će pronaći odgovarajućeg poslovnog partnera u BiH", kazao je dr. Peter Hasslacher, direktor Trgovinskog odjela Ambasade Republike Austrije u BiH.

"Za Kanton Sarajevo ekonomska saradnja sa Republikom Austrijom zauzima jedno od značajnijih mjesta i dobro će nam doći pozitivna iskustva iz Austrije i njihovih komunalnih usluga, odnosno infrastrukturnog sektora pri bržim, efikasnijim i sveobuhvatnijim pripremama domaćih privrednika uslovima evropskog tržišta“, kazao je Kemal Grebo, predsjednik Privredne komore Kantona Sarajevo.

On je naglasio da je Austrija među prvim investitorima u BiH, ali da se, nažalost, struktura tih ulaganja pretežno odnosi na neproizvodni sektor, te da bi bilo dobro da se ova slika izmijeni nabolje, posebno imajući u vidu da je u KS koncentracija banaka, agencija, međunarodnih organizacija, kao i stručnih i naučnih institucija koje podržavaju razvoj biznisa.

Prisutnima su se obratili i predstavnici Ministarstva prometa i komunukacija FBiH Zaim Hećo i Ministarstva okoliša i turizma FBiH Mehmed Cero, koji su istakli da infrastrukturni sektor u FBiH predstavlja veliki razvojni potencijal i pozvali austrijske kompanije na saradnju u ovim oblastima.

Nakon prezentacije austrijskih kompanija, predstavnici Ministarstva okoliša i turizma FBiH, KJKP "Vodovod i kanalizacija", JP "Autoceste FBiH", JP Ceste FBiH i Javne korporacije "Željeznice BiH" predstavili su prioritetne projekte, dok su predstavnici Evropske banke za rekonstrukciju i razvoj, IFC-a i Hypo Alpe Adria Group govorili o mogućnostima finansiranja projekata.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.