NavMenu

Za podršku privrednim subjektima u RS 30 mil KM

Izvor: eKapija Subota, 18.03.2023. 09:16
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: bogdanhoda/shutterstock.com)Ilustracija
Vlada Republike Srpske ima nekoliko linija podrške privrednim subjektima u različitim granama, za šta je u ovoj godini planirano oko 30 mil KM, rečeno je u petak na savjetovanju u Banjaluci o podsticajima Ministarstva privrede i preduzetništva.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Srpske za privredni razvoj Ivana Sandić Blagojević je rekla da je budžetom za ovu godinu za podsticaje za direktna ulaganja privrednim društvima planirano 14,6 mil KM.

- Za podsticaje će moći da se prijave privredni subjekti iz prerađivačke industrije koji nabavljaju nove mašine i opremu ili opremu koja nije starija od osam godina - rekla je Blagojević novinarima u Banjaluci gdje je održano savjetovanje o podsticajima resornog ministarstva kojem su prisustvovali i privrednici.

Blagojević je navela da minimalna ulaganja za ove namjene iznose 50.000 KM.

Paralelno sa ovom linijom podrške, rekla je ona, Ministarstvo sprovodi i podsticaje povećanja plata radnika.

- Završen je sedmi obračunski period od jula do decembra 2022. godine. Primljeno je 899 zahtjeva i nakon provjera u narednih deset dana će biti odobreni podsticaji za 300 privrednih subjekata u iznosu 2,7 mil KM - navela je ona.

Za podsticaje za plate radnika u ovoj godini planirano je 15,6 mil KM.

Pomoćnik ministra privrede i preduzetništva Republike Srpske za razvoj malih i srednjih preduzeća Rajko Lajić rekao je da ima više namjena podsticaja – za direktna ulaganja, tehničeke inovacije, digitalnu transformaciju, a Ministarstvo podržava i sajmove i stare zanate.

On je naglasio da je prošle godine u resoru malih i srednjih preduzeća podsticaje koristio 101 privredni subjekat u pet različitih namjena podsticaja.

Vlasnik firme Tikt manufaktura iz Gradiške Krešimir Bodrožić rekao je da se ova firma kandidovala za podsticaje za robotizaciju mašine, a i iz fondova su dobili 90.000 KM.

On je naveo da firma ima 80 zaposlenih i bavi se proizvodnjom dijelova za automobile, uglavnom za tržište Njemačke.

Savjetovanje o podsticajima Ministarstva privrede i preduzetništva održano je u okviru projekta "Napredna implementacija Akta o malom biznisu u BiH (SBA in BiH2EU)".

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.